[貴州大型傳銷] 朋友身陷 1040陽光工程 自願連鎖經營 可以點救?

357 回覆
108 Like 2 Dislike
上面爆到好大獲,好多香港人退出左,但有班仲俾人蒙在鼓裏。希望你個fd 係退左個班

我岩岩開左個po 講上面嘅內幕
到我問佢幾時上公司考察時,我朋友話 “唔使急, 難得你來到, 帶你四周圍玩下relax下, 聽日先傾公事” 。之後我地去左青岩古鎮,花果園,未來方舟(佢地中意叫未來賓州),又金融城,沿途我好朋友同我介紹呢度既房地產,講下點解貴州呢個窮地方會有咁多高樓大廈 ( 事實上唔講真係估唔到貴州咁窮原來, 好多地方靚過香港) 。當然第一日已經有佢d朋友(後來我先知係我好友既上線)來招待我, 一齊食下飯吹下水,其實幾開心,點知個下我原來已經深深入左佢地既圈套…

樓豬又盲反祖国
大陸人有錢呀
窮咩呀
到我問佢幾時上公司考察時,我朋友話 “唔使急, 難得你來到, 帶你四周圍玩下relax下, 聽日先傾公事” 。之後我地去左青岩古鎮,花果園,未來方舟(佢地中意叫未來賓州),又金融城,沿途我好朋友同我介紹呢度既房地產,講下點解貴州呢個窮地方會有咁多高樓大廈 ( 事實上唔講真係估唔到貴州咁窮原來, 好多地方靚過香港) 。當然第一日已經有佢d朋友(後來我先知係我好友既上線)來招待我, 一齊食下飯吹下水,其實幾開心,點知個下我原來已經深深入左佢地既圈套…

樓豬又盲反祖国
大陸人有錢呀
窮咩呀

有人支持祖國
唔係一面倒
依個post係真事
唔係調控
依單野上面仲做得好癲 希望大家認真追post 唔好中伏
利申:近期上左去 差d中伏
有朋友呢個月中撚左...

朋友啱啱開始去左南昌做緊
因為佢屋企人有病 等錢洗 ,而家信到十足十
一問佢(或者嗰班所謂屋企人)有冇諗過後果 同唔成功點算
佢地就話一定成功 佢地成班屋企人會真心幫你
重點係班人會說啲下線借錢玩 好恐怖

利申 啱啱上去俾人洗過 仲應承左入局
但返到香港瞓醒一覺個人清醒啲
覺得真係搏唔過 好心寒
求教有咩方法拉佢出黎

朋友啱啱開始去左南昌做緊
因為佢屋企人有病 等錢洗 ,而家信到十足十
一問佢(或者嗰班所謂屋企人)有冇諗過後果 同唔成功點算
佢地就話一定成功 佢地成班屋企人會真心幫你
重點係班人會說啲下線借錢玩 好恐怖

利申 啱啱上去俾人洗過 仲應承左入局
但返到香港瞓醒一覺個人清醒啲
覺得真係搏唔過 好心寒
求教有咩方法拉佢出黎

其實以呢種模式嘅賺錢方法,唔會唔成功,只係睇要用嘅時間幾長 除非你個人係天生大柒頭無朋友 其實成件事最撚on9唔係比果幾萬蚊,而係要你係上面住 可能容易思想控制你 不過玩唔玩好自由,我去完七日比左錢唔玩都退返比我,至於點解有人唔退就係人品問題啦。你意志堅定就得,你連自己要啲乜,唔要啲乜都唔知,真係無人幫到你 更唔好講話要賺1040萬。

其實不嬲傳銷都搵到錢 呢個case 有别於舊有嘅Ponzi scheme,唔係想像中咁簡單,反正公開左嘅資料係上面分下面嘅錢,咁就放長雙眼睇下幾時爆煲 or 有無方法解決。呢件事存在左都十幾廿年 你加唔加入都係繼續有呢件事存在,繼續有人賺到果一千萬
我係信搵到錢。只係你拋唔拋得開tum人入局呢個心結。你叻仔唔代表你叫入局果個叻仔。到佢真係冇能力賺到佢就會仆街
我係信搵到錢。只係你拋唔拋得開tum人入局呢個心結。你叻仔唔代表你叫入局果個叻仔。到佢真係冇能力賺到佢就會仆街

其實最初我都係咁諗,但事實唔係講叻唔叻仔,而係講你個人格有無人願意相信你,本身你個人嘅credibility 有問題,你呢個game 就會玩唔落去或者用嘅時間要好長,連登仔天生毒撚,睇唔出個game 點解咁撚on9都有人去玩
老實講真係玩唔掂都係輸5萬 香港人黎講算係咩 時間就好難計既 可能人地d時間本來就無用呢 同埋就算成個真係呃人 上去同人住 學下溝通 見識下個世界 都有dd得著
有人包咁好? 食住洗得幾多啊講真,
機票同假期先最甘😵
我見上網話有啲體系會包埋機票錢,
我都未好意思開口拎番3800
拒地唯一有提及過既風險係黎自自身,姐係當你未完全了解之前唔好
周圍同人講,要正式上完堂學曬啲所謂拉人頭技巧先再搵人加入。
所以最後我唔join個陣我個frd都好聲好氣叮囑我唔好
直溝common frd講拒依家撈緊啲咩嘢,拒話唔想其他人因為啲謠言而錯失左呢個機會 上撚曬腦啦短短半年之間😓
拒地其中1part有講過呢個game最大得益係國家因為大筆資金係市場流動會有龐大稅收,但唔記得左條數拒地係點樣捏造出黎,跟住拒地就同你講「我地為國家產生咁大稅收,但國家最後凈係比番1040我地,對於香港人黎講可能買層樓都唔夠,香港人睇中既係2平台國家項目同埋發展人際網絡。」仲要係個大學讀社工既女仔同我講既我好記得day4,個女仔樣又唔差談吐又OK但就誤入歧途🤭
同班道德觀低到一個點既人日日圍爐自催都算係見識世界?留係果度好似邪教feel 諗起都心寒,完全係訪嚇套戲入面個場景咁啊!
身推,Mary 仲係未醒
咁佢上總未
應該未
上到既話 記住叫佢上黎留COMMENT
我有個曾經好好感情嘅好朋友已經上咗去幾年...
開初每個月落嚟嗰幾日都會搵我見面
又話叫我上去幫佢手搞生意
又話可以上去體驗4-7日感受吓先
又話過幾年fatfat可以請晒成班朋友去旅行
但我一直猶豫拖延無抽連假上去搵佢
講咗幾次都係約唔成
最後係喺另一個跟過佢上去幾日嘅另一個朋友口中得知
佢做緊踩界嘢但詳情因為遵守咗約定唔可以講
無耐就無再聯絡...
聽其他朋友講佢仲生存緊
好幾個月都返嚟一兩日有搵吓其他人見面傾計

成班朋友裡面讀書成續最叻計數最掂就係佢...唉
有小聰明嘅人先最易中招,跳唔返出來。
問題係 佢實衰架咩?真係跟住玩拎唔到1040都應該好過香港返份19工
仲推近 玩咁耐都未玩完
再推一下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞