[貴州大型傳銷] 朋友身陷 1040陽光工程 自願連鎖經營 可以點救?

357 回覆
108 Like 2 Dislike
諗起家父早幾年俾佢個唔知咩朋友水佢落疊,搞嗰間乜鬼嘢 黑龍江綠色食物,當時呢間嘢喺香港的確有幾間鋪又真係有人入去買嘢,話喺賣啲健康有機無農藥無化學嘢嘅綠色食品(平時食嘅米、豆、冬菇、黑木耳...好多平時屋企煮熟都用到最基本既身物都有),

咁佢見有哂鋪面,似正正當當賣啲健康食品,有哂好多證書又呢樣嗰樣,想成家食得健康又信佢朋友,於是就投資落去,其實咪又喺傳銷嚟,每個月俾一大箱食物你,話有乜乜乜優惠,之後叫你推薦人做你下線去買嘢,揾得越多人買,你買嘢越平又有錢收返。

幾年時間,已掉咗百幾萬落去,最後除咗換嚟屋企有二十幾三十箱可以夠20年嘅油、米、豆、菇、黑木耳同好多好多食物外,咩都無。

最後媽媽望住屋企幾十箱嘢忍唔住同家父大吵,加上我又勸又喊哂口苦苦哀求下,家父先收手無再掉錢落海

其實要勸個著魔嘅人真喺好難,家父都曾經固執到唔聽人講,俾人洗哂腦,希望你早日可以求你朋友出火圈

佢地有時仲覺得自己既決定好理智
其實我覺得上得去既都係對香港呢個環境絕望,覺得冇機會
跟住又有人同你講依家比個機會你
你把握呢個國家機會你就係有膽識
親人呃我話去左其他地方番其他工,但宜家俾我發現左原來背住我偷偷地仲做緊傳銷 個心好撚痛
睇左咁耐都唔明
唔係用下綫既入會費出糧俾你
咁你點搵到錢
上面都有人計過
就算搵夠29個人都係(70000x29=2030000)
仲有個七百幾萬去左邊?
如果係計埋下綫下綫既人再出俾你
咁即係搵你入嚟既上綫都有抽你佣啦
咁每個要抽幾多佣先搵夠成千佣
條數咁樣計根本就得上面搞呢個局唔洗俾人抽佣先搵到上一千萬
咁如果搵唔到下綫
無糧出可以點?得幾百蚊生活費?
倫敦金都可以話係因為無良agent瘋狂交易先有問題啫
依加你俾7萬蚊但係回報率係未知(甚至可以係負)仲要無數據俾你睇
點解唔自己炒股算或者7皮野直接買六合彩應該都高回報好多
睇左咁耐都唔明
唔係用下綫既入會費出糧俾你
咁你點搵到錢
上面都有人計過
就算搵夠29個人都係(70000x29=2030000)
仲有個七百幾萬去左邊?
如果係計埋下綫下綫既人再出俾你
咁即係搵你入嚟既上綫都有抽你佣啦
咁每個要抽幾多佣先搵夠成千佣
條數咁樣計根本就得上面搞呢個局唔洗俾人抽佣先搵到上一千萬
咁如果搵唔到下綫
無糧出可以點?得幾百蚊生活費?
倫敦金都可以話係因為無良agent瘋狂交易先有問題啫
依加你俾7萬蚊但係回報率係未知(甚至可以係負)仲要無數據俾你睇
點解唔自己炒股算或者7皮野直接買六合彩應該都高回報好多

其實係咪出夠1040 都唔知啦 最後出少比你咪先知比人呃囉。不過如果真係出唔夠,上去嘅人反而越黎越多咁反智 可能香港人都係貪小便宜,容易比人呃啦。成個局根本好似宗教咁 全國幾百萬人玩緊,佔中都無咁誇張。到時爆煲共產黨就危啦
推一下,希望多啲人路過見到呢個post!
推一下,希望多啲人路過見到呢個post!

Mary已經陷入哂個組織入面 佢寧願信上面都唔信我了

見人做左5年都未醒

巴打
最近終於燒到我朋友身邊
佢係好有自信覺得自己好醒嘅人
雖然佢未上七日團
但我覺得佢信硬

最緊係佢有種唔甘心、覺得上面(ocamp)氣氛好好
我知勤佢唔掂
叫佢 set 個期比自己
兩年
就算係創業/搵夢想做音樂拍電影
都應該有個時限
唔得就返去打工

佢仲要啱啱辭咗份工...
仲各種暗示
有諗過我係佢三個朋友之一

我本身讀 psycho
對人類啲陋習好了解
etc 從眾 以為自己好醒
服從權威(尤其見到醫生 banker 律師都棄工北上)
我知佢 sell 我都唔會中
但佢講到 dream come true 咁
唔知佢會點
如果佢信咗
我驚佢幾年後接受唔到自殺
幾有趣,推一下
諗起有人講過: 唔怕你精,唔怕你呆,最怕你唔來
真係幾時都啱用
希望身邊無人中招 否則都唔知點救

見人做左5年都未醒

巴打
最近終於燒到我朋友身邊
雖然佢未上七日團
但我覺得佢信硬

我知勤佢唔掂
兩年
都應該有個時限
唔得就返去打工

仲各種暗示

我本身讀 psycho
對人類啲陋習好了解
唔知佢會點
如果佢信咗

總有一個係身邊

見人做左5年都未醒

巴打
最近終於燒到我朋友身邊
雖然佢未上七日團
但我覺得佢信硬

我知勤佢唔掂
兩年
都應該有個時限
唔得就返去打工

仲各種暗示

我本身讀 psycho
對人類啲陋習好了解
唔知佢會點
如果佢信咗

希望巴打你可以救返你個好朋友! 呢個1040真係害左好多人。 我都怕Mary將來會接受唔到。。

見人做左5年都未醒

巴打
最近終於燒到我朋友身邊
雖然佢未上七日團
但我覺得佢信硬

我知勤佢唔掂
兩年
都應該有個時限
唔得就返去打工

仲各種暗示

我本身讀 psycho
對人類啲陋習好了解
唔知佢會點
如果佢信咗

希望巴打你可以救返你個好朋友! 呢個1040真係害左好多人。 我都怕Mary將來會接受唔到。。

最慘其實係身邊無發生既人
以為係啲普通傳銷 傻仔先中
其實壇野真係好有心機

見人做左5年都未醒

巴打
最近終於燒到我朋友身邊
雖然佢未上七日團
但我覺得佢信硬

我知勤佢唔掂
兩年
都應該有個時限
唔得就返去打工

仲各種暗示

我本身讀 psycho
對人類啲陋習好了解
唔知佢會點
如果佢信咗

最慘其實係身邊無發生既人
以為係啲普通傳銷 傻仔先中
其實壇野真係好有心機

變相每次發生
幾日後所有人就已經忘記了
以為普通騙案
其實傳銷呢味野真係岩晒香港人

香港人
一來貪錢
二來無受過邏輯訓練
三來唔懂中國國情

以上三樣你缺一樣都唔會咁撚蠢豬浪費幾日時間啦

講真,資本主義社會 呃鳩人的野 周圍都有
e.g. accumulator, 窩輪

但呢d 全部係經過數學包裝,兼且有羸有輸去呃你落搭

龐氏騙局呢d 咁撚低級 仲要借中共政府政策去包裝
真係呃鳩d 賴醒的豬頭炳港燦先得

話撚知你八大大學生中伏真係唔出奇
因為香港學生由細到大都無接受過邏輯訓練
你見咁撚多人 信埋晒d 陰謀論 乜柒 曼德拉效應就知
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20171031/57397162

1040騙局穿煲!升做老總先知受騙近30港人離場
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20171031/57397162

希望Mary見到呢個post會有所覺悟

佢會話蘋果係中央打手調控
有人上總打扮好左同一直好積極信
報導有誤 證明係假

積極只係洗濕左要積極搵水魚
打扮好左係充大頭鬼

報導有誤 證明係假

打扮好左係充大頭鬼

我呢排冇搵過Mary了,只係希望佢會望到個post,清醒小小可以。。

報導有誤 證明係假

打扮好左係充大頭鬼

我呢排冇搵過Mary了,只係希望佢會望到個post,清醒小小可以。。

其實上到去果班人洗曬腦,眼見嘅嘢就信以為真,覺得我地呢啲上網睇資料用腦分析嘅人先係錯,Mary 無得救架啦,當識少個朋友啦

見人做左5年都未醒

巴打
最近終於燒到我朋友身邊
雖然佢未上七日團
但我覺得佢信硬

我知勤佢唔掂
兩年
都應該有個時限
唔得就返去打工

仲各種暗示

我本身讀 psycho
對人類啲陋習好了解
唔知佢會點
如果佢信咗

你朋友無得救架啦,已經比人洗左腦,講乜都唔會聽架啦,啲無腦嘅人就避之則吉,免得下次搵你落手啦
其實樓主咁多日 見咁多人

有冇邊一個係清醒? 知道成壇野係騙局?
其實樓主咁多日 見咁多人

有冇邊一個係清醒? 知道成壇野係騙局?

我肉眼見嘅,一個都冇
P.S. 我未見過老總
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞