[貴州大型傳銷] 朋友身陷 1040陽光工程 自願連鎖經營 可以點救?

357 回覆
108 Like 2 Dislike
幫手推
Day 4

一如以往,到七點鐘左右,Mary叫我起身刷牙洗面,然後準時要去拜訪其他人,了解呢個國家級嘅生意。

「Hello,靚仔點稱呼?黎左幾日慣唔慣?我叫Jessica!」今次講野嘅係一個香港後生靚女。
「你好,我叫James,黎左都第四日啦,好習慣。呢度天氣爽爽,好正!」今次我決定要先發制人,唔想再答佢個啲濕鳩問題。
「哈哈,Jame你都幾風趣架喎!我介紹下自己先啦,我係XX大學碩士(八大)畢業,本來係幫一個大學教授做研究助理,但後來覺得好冇前途,覺得原來要做到教授係幾咁難,幾咁黑暗。。」Jessica分享下佢點解會入行Blah Blah Blah。
而我都同Jessica吹左幾句,Mary就幫手倒水(每次見面一定係飲白開水ie滾水!)
「有冇聽過一個term叫宏觀調控?」
「冇喎,咩黎」我完全對呢個詞冇概念,只係知道好似好勁咁,亦唔抗拒聽下靚女bull shit。
「你有冇聽過湖北雪災,搞到當地豬肉價格唔合理咁升? 你知唔知大陸係點控制個價格?大陸首先周圍散播假消息,話啲豬有五毛病毒,咁啲人咪唔敢食豬肉囉,根據需求定律,供應不變而需求跌,咁豬肉嘅價格咪會下跌,當價錢跌到中共滿意,佢地又會播下新聞話而家五毛病毒已經受到控制,叫市民安心食用。而共產黨就係用宏觀調控去愚弄人民,控制人心,價格。。。下删幾千字」此刻嘅Jessica已經教授上身咁,講野好有權威,有說服力。

「再簡單啲講,你細細個咪成日比牙爸牙媽話講大話會甩大牙嘅,但講大話係咪真係會甩大牙? 呢啲咪宏調囉。 所以話香港人醒係有原因,一般大陸人咪on99聽到以為係傳銷,嚇到走唔切,但我地香港人唔同,能夠接受新事物,又比較高學歷,大部分人會明呢個生意根本係一個排隊拎錢嘅遊戲。」

呢個時候Mary用一種"係咪呢,我冇呃9你,呢壇野堅得"嘅眼神望住我。而呢刻嘅我,已經開始動搖左啲啲。

「唔係喎,可能有機會係真架喎呢擅野,600幢樓,又銀行卡,又電話卡,又房地產變更又真係有好撚多香港人係上面(目測見到嘅香港人有超過100人,佢地聲稱而家有600個人淨係佢地條team),如果為左呃我個7皮野人仔,設咁大個局來呃鳩我,咁都抵比人呃啦」我內心嘅魔鬼不停引誘我,雖然我有好多野似明非明,但個下我又覺得似真又似假,真假分不了。

其實第四日嘅堂比之前個三堂有趣好多,終於唔係重覆性嘅野,又有兩堂係香港人港,共鳴感強好多。今日嘅課程主要係圍繞國家點樣去做宏觀調控,意思大致係國家點樣用負面消息(佢地叫做負面宏調)去嚇走啲冇膽嘅人。因為呢擅野係培育有膽色嘅國家商人(但同時佢地又會話係扶貧項目)另一方面,佢地話宏觀調控係保護呢個項目嘅參加者。因為如果個個都做呢個生意,國家就冇人做實體經濟。(呢個世紀級傳銷勁到連貨都冇,佢地聲稱個3800入會費包埋個精品包但我到呢刻都未見過)Mary仲有佢啲朋友都話香港呢邊發展左幾年,話見證到好多人上左老總,又話佢地做得幾掂,又幾成功,又不停比側面證據我睇,例如百度有新聞講貴陽世紀城龍祺3苑拉左好多傳銷犯,但事實上根本冇3苑傳在(所以我都覺得好鬼秘),又或者比啲傳銷新聞你睇,但成個報導係錯誤百出,下删幾十個例子。 總之睇完,你再望返啲負面新聞,然後只會成班一齊得啖笑「宏調姐」,所以根本佢地已經打哂預防針。

到左夜晚,有一班人上左黎屋企玩,吹下水,總之好開心啦。然後你又會憧憬一下將來如果能同呢班同事做野就好啦,因為返工真係冇乜壓力好似,成班人又有共同目標,又玩得開心。 加上佢地成日強調呢壇野唔怕係假,最怕係真。萬一係真,miss左呢一千萬咪仆街冚家產? 加上要蝕嘅又好似唔多,最多係50000人仔(因為組織第二個月會比返19000你),同埋時間,年輕人有乜可以輸!

而且當再了解落去,我發覺的確好多有高學歷嘅大學生,有前公務員,有啲係成家過黎做嘅生意佬都玩呢擅野,結果因為我貪同想搏我動搖左自己之前嘅信念,將今天的我打倒昨日的我。加上成個氣氛好和諧融洽,真係人人為我,我為人人,個個都滿腔熱血,比大學啲ocamp勁1000倍。亦係因為我嘅自負同埋貪,我差啲就full pay加入呢個自願連鎖經營。。。
巴打加油講下,前排都差啲中伏 不過唔係呢間

你想知啲咩?
到2017都仲有人做傳銷

呢個1040多到你想像唔到

細細個已經聽過呢個名
其實近排身邊都有朋友中左傳銷 當冇左朋友算 根本冇可能叫得醒佢
搵哂d新聞俾佢睇 佢只會話唔好網上面既野

細細個已經聽過呢個名
其實近排身邊都有朋友中左傳銷 當冇左朋友算 根本冇可能叫得醒佢
搵哂d新聞俾佢睇 佢只會話唔好信網上面既野
之前都有post講過,佢地通常會講你本身做開果行,係大陸有生意發展緊,問你有冇興趣,叫你返去睇幾日當玩下。

去到你就發現成班人剩係飲飲食食,唔撚洗做,然後日日就叫你見唔同既人,話幫你融入,實質洗你腦。做你上線既人又要包你食、包你住,其實佢地個個都食緊老本,完全冇收入,所以一開始先會叫做「生意」,佢地班人以為自己會終有一日拎到1040萬。但係個個都會扮到身光頸靚咁,目的都係要你落搭,重有會不斷咁話啲傳銷新聞,係政府做出黎,用黎調控啲人唔好咁多人參加,因為真係太好賺

開頭會叫你搵屋企人落手,因為最親既人最無防備。同時又令你覺得,搵錢梗係同屋企人齊齊搵啦,所以真係好撚仆街。

如果你想救你朋友,同佢講咩新聞呀,證明呀⋯都係冇撚用,因為佢已經洗撚哂腦,最好你而家知道佢地既地點,就去報公安,通常都會拉鳩哂啲上線,同時佢又唔會知係邊個做,但又可以直接令到成班人醒,唔好再害人。睇新聞之前都有好多台灣人/香港人畀人拉左,但通常都係好快放返,因為知佢地畀人呃同埋太撚多人。

唔係咁做,你就要同哂佢身邊所有人講佢做傳銷,令佢完全搵唔到人做下線,佢洗哂啲錢就會醒,但呢個方法可能需要長時間。

多謝巴/絲打嘅建議 如果係報公安程度應該要點? 例如我係咪一定要上返貴州公安局舉報? 破壞佢朋友圈我諗過,但我怕令佢臭朵 我唔知點好已經。。。

你想知啲咩?

又冇話想知啲咩 只係想巴打分享多啲唔好等咁多人中伏

你想知啲咩?

又冇話想知啲咩 只係想巴打分享多啲唔好等咁多人中伏

我會努力分享多啲野,等未中伏嘅人小心啲!我怕永遠冇左呢個好朋友 巴打你呢? 你係差啲中左邊個地方嘅伏?
樓主飛上大陸張機票係自己出錢定mary出架?

Mary幫我出住先,但最後自己比反

Mary幫我出住先,但最後自己比反

樓主肯肯定係mary隻兵
大家有冇遇過格爵?
巴打有無tg,我諗你講嗰個芳姐係我屋企人啲朋友 可唔可以同你confirm下?
巴打有無tg,我諗你講嗰個芳姐係我屋企人啲朋友 可唔可以同你confirm下?

芳姐係一個大陸來自農村嘅女人。 你屋企人個朋友黎自邊度?
南寧啲friend

之前apa有套劇係講呢類野
lm 好似有朋友中左
不過佢話上去更重要係搵人脈
宏調
我朋友都話過幾日上走武漢, 又係做咩項目, 十成十都係呢d
高等教育,我呸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞