[貴州大型傳銷] 朋友身陷 1040陽光工程 自願連鎖經營 可以點救?

357 回覆
108 Like 2 Dislike
究竟點先可以令朋友覺醒 佢自己一個都有信心救,但佢仲有屋企人喺上面

咪撚阻住人搵錢啦 一日未爆煲一日都唔係騙局
一路有下線入就唔會爆煲
29個人比7皮就拎1040? 唔啱數喎

同埋佢呃都係呃7皮唧
算係咩錢

同埋佢呃都係呃7皮唧
算係咩錢

岩岩google 完
其實計過數 佢地有分1-4代老總
老總去到第4代先叫 拎到1040萬
要出局總共要自己加下線拉16233人
總共要帶到過億比集團先叫出局
想問 doTERRA 呢檔野係咪都係類似既集團?

同埋佢呃都係呃7皮唧
算係咩錢

岩岩google 完

遊戲規則會話29人
係避開法律有條30人以上集會犯法(詳細唔記得)
如果真係中央做,都要避法律?
問玩家咁係唔係上綫人拎下綫人錢
佢地會話29人唔夠錢拎,所以唔係傳銷拎下綫錢
佢地會話再下綫既人太遠關係
唔係拎緊佢地錢

同埋佢呃都係呃7皮唧
算係咩錢

岩岩google 完

遊戲規則會話29人
係避開法律有條30人以上集會犯法(詳細唔記得)
如果真係中央做,都要避法律?
問玩家咁係唔係上綫人拎下綫人錢
佢地會話29人唔夠錢拎,所以唔係傳銷拎下綫錢
佢地會話再下綫既人太遠關係
唔係拎緊佢地錢

咁睇 做緊又信個d都係抵死
點解鬼國搞依啲野可以做到咁大
身邊有個fd中過 冇咗廿萬 嗰時佢仲叫我跟埋上去
依家諗返起真係好好彩 唉 唔熟架步真係唔好上大陸
發展 死咗都唔知咩事
點解鬼國搞依啲野可以做到咁大

鬼國有幾多人
我都上過去,其實我見嗰d人都信係政府經營
佢地講緊你嗰1040唔係剩係係你下線比翻你
政府係本地稅收比翻你

我覺得政府點會唔知,你個個人都入69800,做個sorting咩都出晒黎啦
只係你帶到班人去d 2 3線城市住洗錢,佢未比你玩住先
到有一日真係想搞掂你既時候,自然一野收檔
我覺得同東莞d黃色架部一樣,未又係係度好多年先一野收佢地檔
我都上過去,其實我見嗰d人都信係政府經營
佢地講緊你嗰1040唔係剩係係你下線比翻你
政府係本地稅收比翻你

我覺得政府點會唔知,你個個人都入69800,做個sorting咩都出晒黎啦
只係你帶到班人去d 2 3線城市住洗錢,佢未比你玩住先
到有一日真係想搞掂你既時候,自然一野收檔
我覺得同東莞d黃色架部一樣,未又係係度好多年先一野收佢地檔

聽聞佢地係全team 入錢入境1 account
跟住其他team 會以為所有人都係同個account
除非個account 真係好大筆錢,銀行唔會凍結
即係每當有人入69800 佢只要係個account hold 多幾日先轉移,過左防洗黑錢條例審查既日數 先轉走or 提取 根本好難查 因為搜證同凍結要中哂機制裹面d條件先 如果佢地證明到幾萬人入同一個account 先可以證明政府知情 結果交稅個d佢地點講都得
但1條team最多幾十人 仲要唔係同時間入錢
Mary已經陷入哂個組織入面 佢寧願信上面都唔信我了

見人做左5年都未醒

見人做左5年都未醒

唉。。我都擔心Mary要好耐先醒到

見人做左5年都未醒

唔係話兩年咋咩

見人做左5年都未醒

唔係話兩年咋咩

大把人用超過兩年
睇你拉人既速度

但佢地信個終點係真就⋯

見人做左5年都未醒

唔係話兩年咋咩

如果佢父母都勸唔掂 你講咩都無用
其實佢應承既錢呢,就一定有,但係你收唔收得曬呢?

同埋你收得安唔安落

同埋你收得安唔安落

其實同倫敦金呃亞婆錢走曬法律漏洞
只不過今次係玩家呃親朋戚友係國家政府遊戲
諗起家父早幾年俾佢個唔知咩朋友水佢落疊,搞嗰間乜鬼嘢 黑龍江綠色食物,當時呢間嘢喺香港的確有幾間鋪又真係有人入去買嘢,話喺賣啲健康有機無農藥無化學嘢嘅綠色食品(平時食嘅米、豆、冬菇、黑木耳...好多平時屋企煮熟都用到最基本既身物都有),

咁佢見有哂鋪面,似正正當當賣啲健康食品,有哂好多證書又呢樣嗰樣,想成家食得健康又信佢朋友,於是就投資落去,其實咪又喺傳銷嚟,每個月俾一大箱食物你,話有乜乜乜優惠,之後叫你推薦人做你下線去買嘢,揾得越多人買,你買嘢越平又有錢收返。

幾年時間,已掉咗百幾萬落去,最後除咗換嚟屋企有二十幾三十箱可以夠20年嘅油、米、豆、菇、黑木耳同好多好多食物外,咩都無。

最後媽媽望住屋企幾十箱嘢忍唔住同家父大吵,加上我又勸又喊哂口苦苦哀求下,家父先收手無再掉錢落海

其實要勸個著魔嘅人真喺好難,家父都曾經固執到唔聽人講,俾人洗哂腦,希望你早日可以求你朋友出火圈
依個遊戲無產品係背後
玩概念
玩家都會話係無產品或服務係背後
證明唔係呃你產品服務
依d係新投資的行業
唔信依個遊戲只係唔認識或無膽

但我敢講有咩投資背後係無產品或服務
投資股炒樓炒bitcoin 買債券全部都有件野揸手
依個遊戲無正式文件證明你投資過
又無文件講你回報幾多
個莊反口唔比錢
真係吹佢唔脹
毒撚我本身無咩朋友
睇完樓主post更加堅信朋友同搵錢唔可以掛鉤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞