港產片,從今以後,五月一日,城門大開(73) [但願人長久/九龍城寨・圍城/從今以後/填詞L]

1001 回覆
10 Like 7 Dislike
點樣透
劇透直接block
一有大片又要幾日後先入post
臨尾kiss都播埋 對套戲好重要喎
貓眼佔計九龍城寨做五一冠軍
不過佢地目前估計總票房唔過五億
https://www.instagram.com/p/C6X6yGMhfsj/

但願人長久聽日有謝票場
比現場觀眾試力好癲仲有女仔
會員場有次打到本書啵一聲
有冇人搵佢罩門
總統戲院最後一晚有咩送?
睇完九龍城寨,諗返起同樣標榜大製作,前輩帶新人嘅金手指
但相比金手指入面班新一輩淨係做大配角/串場,
九龍城寨真係有心好多
龍捲風,大老闆依啲老一輩既show到實力,但又合理地退場。入場前真係估唔到中段就寫死哂龍捲風同大老闆final boss戰俾哂班細嘅發揮
色調上又有何風格及想法?

色調方面,運用不同的淡藍及淡綠為主色調,來營造Steam Punk的粗糙世界,再加入淡黃的底色希望帶出生活的溫和,卻沒有選擇黃調來復刻那份懷舊味,希望給觀眾更接近第一身看這個世界。同時,我們亦希望帶出一份活力熱血的氣氛,於是採用暖色系為主,如啡色、駝色、米黃色等,再因應個別劇情所需而加入不同色調。例如茶檔十分重要的主景,我採用米黃色、啡褐色及橙暖色調,營造溫馨舒服的環境又有人情味的茶檔。大家可以在一天辛勞工作之下,食碗叉燒飯,又能和居民一起看看電視有聲有笑的地方。因此,我們看到林峯飾演的洛軍,第一次坐下來食叉燒飯,感受到的人情溫暖。

相對一梯之隔的房間,那是洛軍暫時棲息的地方,我用上冷色系混入茶檔一角,以深綠松及深湖水藍為主色,襯托洛軍在黑夜裡一個人獨自睡在尼龍床上,滲出一種冰冷寂寞感,就像城寨局外人那樣,盡快賺夠錢就會離開這地方,希望利用兩個反差色調,感受洛軍的不穩定的情緒。

https://artandpiece.com/culture/twilight-of-the-warriors-walled-in-ken-mak-interview/
《智齒》法國票房好. 《命案》今年暑假法國上映.
(城寨都會係法國上映. )

https://twitter.com/CarlottaFilms/status/1785221794963640505
鄭保瑞變國際導演
絕對嘅好事
好過上一輩班友淨係北望神州
其實幾好
慳返片酬
九龍出閘脫腳 上面暫時第五,連spy family 都輸?

不過見香港預售好勁!
睇個勢呢度幾近全線低估九龍城寨開畫票房
睇完圍城
冇想像中咁好
林峯影帝依加睇返明顯係PR想造勢

不過都好值得入場睇
而家係大陸港產片想跑出一定要靠後勁口碑
有過太多大推頭嘅爛片
加上經濟差咗
齋靠優先場pr宣傳唔再work
香港賣得勁有咩用、頂盡咪幾千萬
大陸一日都有呢個數
係咪靠豆辦評分睇結果
睇微博d大V評論算好好
我估1000萬,得唔得?
好睇嘅B站會有好多人出片講
好多人會睇咗評論先決定買唔買飛
e.g. 周處
當然爛嘅都有人彈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞