港產片,從今以後,五月一日,城門大開(73) [但願人長久/九龍城寨・圍城/從今以後/填詞L]

1001 回覆
10 Like 7 Dislike
午夜翻牆估計九龍城寨香港票房會超高.

https://www.facebook.com/rrroundmidnight/posts/pfbid0UwFpDhwicWTqxPVsuF4x4btaSw7xRLEidDn6Za836w4crEqLsE8QfcQ3xPqqtenCl

因此看到《九龍城寨》的製作水平之高,完全不輸韓片或荷里活,而且保留了港片武打特色,其工業水平之高是嚇人一跳的,電影不論由動作、攝影、美術,服裝、CG等等,都是AA級水平,是那種三、五年才看到一齣的製作。據報電影預算是三億,但它在重現八十年代香港的味道和質感上,都比報稱耗資3.5億製作的《金手指》好上太多,一比較,後者就像兒戲。

高質素的類型電影有一種獨特的工業魅力,那本來就是香港電影人的長處,《九龍城寨》完全示範了這種水平,香港電影人仍然好掂。

兩年前看《飯戲攻心》耳朵幾乎聽到$$聲,我知道那齣電影一定賣;看《毒舌大狀》又再聽到收銀機噹噹再響。然後就是這一齣,中國上映收多少我不知道,香港票房6,000-7,000萬起跳絕不是問題。
你都忽忽地過眼雲煙
套野吹3億投資我當佢篤數篤一半都起碼億幾
受歡迎到賣埠咁多數加埋你肯唔肯定賣到20M美金
用啲錢做大陸marketing算啦 周處同熱滾XX都係靠營銷手段先爆得起 口碑都要有人開始睇先得
呢套係邊間公司主要投資?
康城有好評同外國受歡迎都係兩回事
唔係岳少同天下一咩大陸就聯瑞
香港票房仲有無6000,7000消費力
咁金手指畀人鬧到咁都四千幾
而且九龍城寨應該吸引到唔少平時只睇西片既觀眾
上年鳩極咁多套都仲有10億人仔收埋單
Shah Rukh Khan上年套Pathaan咁破哂紀錄海外先50m美金到
本土都60m美金咋你問下佢會唔會唔理印度票房點都係過眼雲煙
由梁家輝、郭富城主演的《寒戰》系列電影,昨日宣布開拍前傳,並由3位型男吳彥祖(Daniel)、吳慷仁及劉俊謙主演。據知,該片拍攝期長達5個月,居於美國的Daniel將變身「空中飛人」,香港與美國兩邊走,務求工作、家庭兩兼顧!

電影中的重點角色「李文彬」將游走黑白兩道,誓要查出罪惡真相,但由於台前幕後均簽了保密協議,故在型男Daniel、出爐金馬影帝吳慷仁以影壇新貴劉俊謙之中,誰會奪下「李文彬」一角,還有待之後揭盅。據知,該片將於下星期在港開鏡,並在邵氏片廠搭建大型廠景。

Daniel自2016年的《冲天火》後,鮮有接拍港產電影,今次全因劇本與誠意而答應演出,由於拍攝期長達5個月,已定居美國的他為了平衡工作與家庭,將會香港、美國兩邊走,相當頻撲!而除了3位主角外,電影還集合了不少好戲之人,包括謝君豪及廖子妤等,加上型男陳家樂及魏浚笙,卡士相當亮眼。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/entertainment/20240419/bkn-20240419160141010-0419_00862_001.html
6 7000萬
唔知係佢樂觀定我悲觀喇
做到過到飯戲2就當贏啦
lak哥
想問而家 飯戲2 抑或 金手指 票房比較高
安樂
又係Jeffery Fish 謝君豪

算唔算證明香港電影已成功改朝換代
吳彥祖咁老
吳慷仁廣東話唔正
唔會唔係劉俊謙演掛
咁多年五月呢個期有邊套算收得
金手指過四千
飯戲唔過
洗唔洗光頭!
廣東話唔正算係咩理由
估唔到唔係英皇戲都有陳家樂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞