港產片,從今以後,五月一日,城門大開(73) [但願人長久/九龍城寨・圍城/從今以後/填詞L]

1001 回覆
10 Like 7 Dislike
如果瑞導幫慷仁配音
你又知無英皇?
安樂 英皇合資咁大陣仗?
我估慷仁應該堅持用番自己把聲.
後生唔正 老左會變正
咁冇話唔得嘅 奇怪啫
啱啱睇完城寨估唔到冇失望
打鬥幾好睇,城寨個景做得幾靚,劉俊謙幾搶鏡
我估口碑再好
最多4、5000左右
期待還期待 娛樂性高嘅戲
就算西片都係咁上下數左右

而家唔太可能用毒舌嗰時嘅時候
去推估而家市道
吳慷仁唔係警察角色下話 除非配音
都係今晚睇

相比起金手指呢套真係睇得出d錢用左係邊
german同伍允龍都好搶戲
王敏德廣東話唔正, 都做左好多年警察角色
金城武都係咁
有傳北京國際電影節臨時取消但願人長久原定於20/4及23/4兩場放映

劉俊謙女友戲份多唔多?
Copy壞咗係咩理由黎
可能係MI6 呢
【《紅 VAN》十周年紀念放映
陳果:慶幸將時代放進電影,否則十年後不值一提】

陳果執導的電影《那夜凌晨,我坐上了旺角開往大埔的紅 VAN》2014 年 4 月公映,本月正好是十周年,高先電影院舉行兩場紀念放映,陳果及原著作者 Pizza(江皓昕)出席映後分享。

有觀眾直言,十年前看過原著後入戲院,看完後十分憤怒,「點解會變成咁」,但十年後再重溫卻覺得,書跟電影可以是兩回事,「其實齣戲唔係真係咁差啫」。另一觀眾則回憶,當時入場覺得香港原來都會有這樣有趣、科幻的故事,但經十年沉澱反覺得劇情很真實,「變咗寫實片」,陳果笑著回應:「我哋唔敢講係寫實!」

《那夜凌晨》最初只是個高登 post,原著作者 Pizza 說,自己小時候已愛看小說,大學畢業後想入行寫劇本,但苦無門路,就先寫網絡小說。他當時住大埔,經常從旺角坐紅 van 回家,所以就由最熟悉的事物開始創作。小說爆紅,以至其後變成電影,對他來說全是意外,「無諗過會有人睇,如果唔係就唔會作個咁長的名……」

Pizza 亦是電影版編劇之一,「十年前是我第一次寫劇本,呢個電影、小說改變了我人生的軌跡。」其後正式入行成為編劇,近作有何爵天執導的《死屍死時四十四》。他回憶,最初參與《那夜凌晨》的編劇工作時,有過迷失的時刻,不明「點解要咁樣改」。但經過這幾年在電影圈打滾,如今回看他反而嫌改得不夠多,因為改編原著篇幅愈大,電影才有更多空間發揮。

《那夜凌晨》最後一幕為紅 van 駛離大埔,往九龍及大帽山進發,明顯為續集鋪路,但十年過去,始終未有下文。陳果回憶,劇本第一稿本身寫到小巴駛上大帽山,但後來發覺根本不夠錢拍那些實驗室場景,於是決定上集以此作結,「第二集先算啦。」他特別提到,小巴離開大埔時對於一眾角色的心理描寫:「如果你愛大埔,唔應該咁容易逃離你個故鄉,所以寫了幾個人的反省,然後加個香港的 top shot,在此結束,講出佢對香港的記憶、懷念。

至於十年來不停被問的「續集幾時拍」問題,陳果說,曾想過怎樣開拍第二部,但計算過後覺得製作開支太大,無法繼續,「呢個 IP,因為香港的變化,好難再拍下去,係比較可惜。同埋比較貴,無一個好大的市場支撐,基本上好難。」江皓昕則稱曾構思改成劇集,現在仍在構思中,但未付諸實行。

有關從原著改編成電影的問題,陳果笑言,這部戲落在自己手上其實已是幸運,「我大膽地講,如果落在普通香港導演手中,佢只不過係一個商業類型片,咁呢齣戲就唔值得十年後再睇一次。改編某程度上,如果唔將個時代擺入去,呢部戲係 nothing,真係唔值得十年後再睇。呢個係我真心說話。」

@yankhykong @goldenscenehk
https://www.facebook.com/share/GTaQUpDUCH9PFezH/?mibextid=WC7FNe
楊博士佢咁要面,有份比錢唔出名唔似佢性格

以而家大環境,我覺得係有咩演員互借交易做緊
等楊博士開戲睇有無安樂系混入去?

預用飛虎隊隊長
九龍城票房收皮都幾慘
中國預購好似唔太得
得一幕

導演都係臨時先知
有冇搞錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞