港產片,從今以後,五月一日,城門大開(73) [但願人長久/九龍城寨・圍城/從今以後/填詞L]

1001 回覆
10 Like 7 Dislike
真,所以果d咩寒戰前傳一定收皮
btw其實金手指計埋大陸埋單點?
6億

其實可以
金手指咁大卡大製作其實算差,前一年神探大戰都收七億,呢兩年商業港片大陸觀眾已經唔buy, 套套不外如事。

其實有九龍城寨四個字已經令大陸人覺得係爛片,不過最近點影埸口碑係好好嘅,希望做到黑馬,有一線生機。
唔係商業唔buy係所有港片都唔buy 年少白日上面都唔收得
年少白日當引進片 排片唔會大搞

本身都唔預大賣
古生話有點會無
佢今次咁公開拎出嚟講,應該真係有望上,之前都模稜兩可。
劉偉強係訪問話佢套文藝大片《水餃皇后》有望7月上映。
劇情同以前同名TVB劇集差唔多,都係改篇自臧健和發達史。 不過TVB劇集女主角係陳松伶,劉偉強版本女主角就變成大陸紅星馬麗。
啲大陸人睇完九龍之後
對劉俊謙評價好高

唔係話香港無人讚佢
但係以用詞吝嗇度同頻率
台灣同大陸真係犀利過香港
寒戰前傳唯一生機, 係至少要搵大陸當紅男星做其中一位主角。
劉偉強拍水餃皇后,都要搵大陸女星做主角,加上其他港星做配角。
上年林峰有期skin head 上viutv 拍chill club 好柒

原來就係為咗拍九龍城寨

Respect
馬麗係票房保證

劉偉強拍上面大片都夠經驗

睇好票房咼
如果搵到 孫陽 大鵬 lvl 就好
劉偉強都好有信心,話希望可以安排係7月上映
似夾住七一玩說好香港故事
仲馬雲架空咗幾多年?
香港人一向吝嗇讚賞 (尤其連登),梅艷芳嗰陣成班金鐘柒頭話點做張國榮
出奇地,《九龍城寨》跟鄭保瑞以往作品大為不同。它雖然也有大量武打、暴力的戲份,但整齣戲的走向與調子,明顯更加溫柔。

鄭保瑞大笑回應:「好多人睇完都話,做咩你愈來愈撚 warm 嘅?我心諗,唉我 dark 的時候你又話我 dark,接受唔撚到……屌你老味!」他連珠砲發:「到雅俗共賞啲,又話係咪無撚咗自己呀、係咪妥協呀?屌!」

偏鋒才是自我?溫柔就代表妥協?鄭保瑞不認同這種對立區分,並強調作為創作人,根本不會理性地分析結局該是 dark 還是 warm,反之會在創作過程中盡力感受故事,從而決定最終走向。「每個作品給我的感覺都不同,便有不同的處理。我個人偏向絕望、黑暗,但做《城寨》慢慢感受到那種溫度,一切來得比較自然。」

不過連女兒都 15 歲了,鄭保瑞也坦承,踏入人生這個階段,個性或有改變。「唔出奇,年紀五十鳩幾歲係會有些轉變,但裡面的 ego 都喺度。當然經歷人生有些會磨蝕了,但我都提住自己,要有稜角,未必係好出彩,但係忠於自己先。」

https://www.instagram.com/p/C6S5cmSs0OT/

從今以後得好少場
5月都應該會畀九龍城寨搶晒
唔係好正常咩
幾靚喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞