港產片,從今以後,五月一日,城門大開(73) [但願人長久/九龍城寨・圍城/從今以後/填詞L]

1001 回覆
10 Like 7 Dislike

劇透請四重加密

最新港產片討論區

港產片其實一直都有好嘅作品㗎
但有時資金不足,宣傳唔夠,戲院係商業角度唔會畀面你,戲院自己都告急緊

唔係成日想打告急牌或者所謂情緒勒索
不過唔想有質素嘅港產片成為遺珠
所以有好睇嘅港產片上畫就要:

1. 入戲院支持
2. 分享 用口用手share
3. 畀啲鼓勵,少啲踩,唔好睇嘅位屌得細力啲
4. 試吓多啲留意港產片,留意下新人
5. D+ / Netflix睇到一套遺珠都可以分享下
6. 尊重別人意見,你覺得爛,可能人地唔覺

海外朋友可以留意下,有香港人在海外搞發行的:

歡迎港產fans入嚟圍下爐追下po

劇透請四重加密

LM
收皮
LM
做埋今次,不過今次可能太早

會唔會入戲院睇《九龍城寨之圍城》?
睇咗嘅戲迷會唔會向其他人推薦?

唔會
會唔會入戲院睇《從今以後》?

唔會
十分推薦
區嘉雯真係完美地演繹咗個角色出嚟
從今以後必睇

鍾意叔叔嘅,要睇,楊耀愷唔會令你失望
之前接受唔到叔叔嘅,因為今次易入口好多,所以都請你去睇
叔叔都冇乜嘢,連床戲都算cut到含畜
而且劇本其實幾好,自己整體來講接受到部戲

從今以後我係有少少估唔到區嘉雯會演女同志角色
不過舞台劇演員對角色接受程度好似比較大
絲打太高估香港人接受能力

比起區嘉雯,我更估唔到李琳琳會肯接,仲要出山作演les。但出到嚟個感覺真係好fit
我當時都諗過唔睇叔叔,因為怕睇男男床戲,覺得肉酸(無意冒犯,只係個人問題),但最後都睇咗,仲推薦人睇,我諗可能都有啲觀眾同我同一原來抗拒男同戲,所以當時會強調係2B級,冇乜嘢睇
港產片(港產+合拍)上映時間表
2023年
16/11 - 年少日記 (導: 卓亦謙
2024年
9/2 - 飯戲攻心2 (導: 陳詠燊
7/3 - 填詞L (又名:填詞撚) (導: 黃綺琳
14/3 - 出租家人 (導: 劉偉恒
14/3 - 冬未來 (導: 曾翠珊 [紀錄片]
28/3 - 12怪盗 (導: 何國敏
4/4 - 白晝如焚 (導: 李保樟
11/4 - 但願人長久 (導: 祝紫嫣
25/4 - 超意神探 (導: 黃明昇
27/4 - 聲影路 (導: 王茵茵 〔特別放映〕[紀錄片]
1/5 - 九龍城寨。圍城 (導: 鄭保瑞
1/5 - 從今以後 (導: 楊矅愷
5月上映 - 查無此人 (導: 孫立基
5月特別放映 - 來世還作人 (澳門電影) (導: 歐陽永鋒
5月上映 - 重慶森林 (4K修復) (導: 王家衛
5/7 - 海關戰線 (導: 邱禮濤

未有上映時間
原定3月上映 - 望月 (導: 羅耀輝

特別節目放映/電影節
[香港電影資料館]
定期單元 (多數為香港1920s至1980s舊片)
(詳情請留意官網)

[M+戲院]
[4至6月節目]
1。阿飛正傳 + 花樣年華 + 2046 (1日播3套) (4K修復) (導: 王家衛
2。和平飯店 (1995) (導: 韋家輝
3。來世還作人 (2023) (澳門電影) (導: 歐陽永鋒
4。格雷格吉拉德:香港與我 (現場演奏)

[MCL院線]
1。香港話劇團 舞台劇映像放映
◇原則 ◇武松日記 ◇大象陰謀 ◇曖昧
2。MCL The ONE 特別放映 (19, 27/4)
◇12夜

[百老匯院線]
1。bc x HKU Film Club (20, 23/4)
◇濁水漂流

[香港電影影評人學會]
1。一口戲轉型時刻 (25 - 27/4)
◇浮生
◇地獄無門 (35mm ver.放映)
◇省港旗兵
會唔會入戲院睇《超意神探》?

唔會
戲院日都無咩人排隊買飛
根據第一次$30經驗
除咗VIP IMAX 4DX MX4D等特色野外其實好多即場買都仲有飛
工聯會立法會議員陳穎欣表示,有「電影發展基金」資助的項目涉嫌有「軟對抗」、負能量的情節,缺少「說好香港故事」、「說好中國故事」的元素。

文化體育及旅遊局回覆表示,電影內容有多方面的訊息,不同人可能有不同看法和感受。當局又指,申請項目的內容並不代表政府立場,基金亦無規限申請項目的內容,以鼓勵創作,但必須符合基金的申請資格,而且不能違反香港適用的法例,包括《港區國安法》和《維護國家安全條例》。

審批申請時,電影發展局委任的業界顧問及基金審核委員會,會先後評核申請,然後向電影發展局及文體旅局常任秘書長作出建議。所考慮的因素包括電影計劃的「劇本的創意及質素」、「製作預算」、「預算收入」及「本地製作元素和人才培訓」等。常秘收到建議,會再綜合考慮有關因素,決定是否批准申請。

原文網址:https://www.881903.com/news2/local/2528956
Mcl個網已經排緊隊
文體育旅局:屌你咪阻住我賺錢
無錯
早兩日金像獎判若兩人咁
lm
低級紅真係垃撚圾
都預咗啦基本上香港文化野都係得翻港產片,廣東歌未完全冇人統戰
舞台劇又收皮,體育又俾人改晒名
留名
大家玩曖昧咪好
依家搞到分分鐘大陸都無咁嚴
NPLM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞