港產片,從今以後,五月一日,城門大開(73) [但願人長久/九龍城寨・圍城/從今以後/填詞L]

1001 回覆
10 Like 7 Dislike
姜生事後講返其實都未化
【#城寨專訪系列 美術篇】還原城寨移動城堡 另一夢幻「big 貴完」麥國強:「拆景時像失去一個家」

https://www.youtube.com/watch?v=IDJwODBoB4s&ab_channel=TheCulturist%E6%96%87%E5%8C%96%E8%80%85

https://theculturist.hk/2024/04/%e6%96%87%e5%8c%96%e8%80%85%e5%b0%88%e8%a8%aa/%e3%80%90%e5%9f%8e%e5%af%a8%e5%b0%88%e8%a8%aa%e7%b3%bb%e5%88%973%e3%80%91%e9%82%84%e5%8e%9f%e5%9f%8e%e5%af%a8%e7%a7%bb%e5%8b%95%e5%9f%8e%e5%a0%a1-%e5%8f%a6%e4%b8%80%e5%a4%a2%e5%b9%bb%e3%80%8cbig/

導演鄭保瑞最不捨,於是在《圍城》煞科,搭建的街道、建築物就要被堆土機拆卸移平前夕,請攝製隊花了一天時間空鏡街景,為這不可複製的世界留倩影。那夜麥國強有何心情?「當然不捨,不是誇張,拍攝那段時間,創作團隊已變成了家人,大家活像住在城寨裏。所以拆景時,好像失去了一個家。」

其實,場景也曾吸引M+博物館派員到現場考察,研究把整個場口接收;猶如2021年把80年代在東京營業、日本家具兼室內設計師倉俁史朗設計的「清友壽司吧」拆卸後重置於M+博物館(當年購入價1500萬港元惹爭議)。

可惜,最後計劃沒有落實,城寨場景被堆土機移平,第二次煙沒於這個都市,卻永遠定格於電影之中。
陽光普照冇上正場真係可惜
今晚優先場都未做就透定先
差啲入咗ig睇
其實之前有人爆咗
但都收咗咁耐點解唔等多日
官方咪撚再劇透
再透用免費飛睇算
屌那星 之前神探大戰
未撚睇就比韋家輝訪問透撚咗林峯係奸角

估唔到都係放唔低傳統心態
怕唔夠號召力
見到郭富城即時覺得cast又大左
幾吸引
我都唔明官方擺張相出黎做咩
又唔會吸引咗
唔知當時Netflix包咗全球發行權未
不過就算果陣未
AFF果場都唔夠一半滿
應該冇片商敢入
想問孤味有冇上過
開始睇返香港金像獎
劉嘉玲頸上串龍蝦想點
/10
同埋白日之下許月湘咁都有新演員提名
/10
屌咁一係就一早講啦
香港淨係HKIFF個CineFest(取代取消咗果屆HKIFF)有上大銀幕
好想銀幕J一次阿嬤呢套
之前唔知聽邊度講話有右邊果位
所以我成日以為佢係主演之一
我好記得果次係開K11 IMAX院播
超大銀幕睇勁好J
講真阿王自己都去左首映
係台上面自己講埋個角色啦
有咩劇唔劇透
個po del咗係咪有pr mon po
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞