港產片,從今以後,五月一日,城門大開(73) [但願人長久/九龍城寨・圍城/從今以後/填詞L]

1001 回覆
10 Like 7 Dislike
全對
另外 ViuTV 今日播,唔知係巧合定特登
自己反而去D+睇
序有應得呢個term開始有少少over
好似人用你又用
發覺黃衍仁啲配樂舒服自然得黎帶點迷幻

再一次吹奏mm2出嘅戲幾好feel,但好遺珠
濁水漂流、窄路微塵、殘影空間、七月返歸
諗起呢排鏡馬拉con單嘢
好驚mm2
喺做到華語版A24之前
希望佢地唔好修皮
[多謝大家支持香港電影][ViuTV]《導演・門2》逢星期日晚10:30
https://lih.kg/3678992

誠邀各位聽晚捧吓場
華語版A24就唔敢諗
mm2點會喺金像獎攞到甜頭
mm2 攞盡係新乜新物獎
技術獎都有機
其實係英美加澳大城市,基本好多港片,合拍片都差唔多同步或者遲幾個星期上.

但呢套之前睇過報道,北美一早賣咗俾獨立發行商Well Go USA, 北美地區發行就要睇安排喇,歐洲就唔知
希望流星可以上到位,今年好可惜
其實AY 張生真係做得好好

擺落今年AY一定係影后
擺係上年其實都唔失禮 坐2望1 輸資歷
金馬獎記得佢都好似排第2定第3 唔係無機會
認同 但而家投票制度不利資歷淺演員
始終多人投票就一定有利所謂‘’賽前熱門‘’ 一日唔轉評審制嘅話 其實個個都做到賽前估19個中到至少15個 根本無可能有爆冷賽果出現

(就算唔計咩公司票都係一樣)多人投就係永遠係咁
嗰陣估唔到夏雨唔聲唔聲幫手呢檔嘢 搞D嘢幾貼近年輕人口味
本身以為淨係識得做溏心風暴Jo鮑嘅廢老
余兒讀過寫實小說《九龍城寨煙雲》,後來又看了很多寨城的舊照片,頓覺這是一個很有發揮空間的地方,遂於2008年創作以技擊為題材的首部小說《九龍城寨》,角色如同武林高手,穿梭於黑道頭目之間。直至鄭保瑞收到邀請改編成電影,已是疫情時候的事,鄭坦言不少資料是從書本內找到,有些更平面解剖寨城每個單位,引人入勝。他感激曾於寨城居住、《九龍城寨之圍城》監製之一莊澄,為搭景提供不少寶貴意見;此外,與他相熟的演員林家棟,同樣出身九龍寨城,雖然在這次電影中沒有戲分,但也熱心為劇組找來昔日街坊,提供第一手資料。

「在還原城寨場景中,我們盡量放大『亂』,但這是『亂中有序』。」鄭保瑞形容,劇組在畫面上,着重表現喉管重疊、居住密度高等特質。至於後期配音,他們也下了苦功,「我配了很多畫面外的閒雜聲音,城寨居住環境擠迫,定必聽到鄰居說話,例如叫樓上關水喉、父親在屋頂調天線,兒子在屋內喊話等情景,希望觀眾聽感上也恍如置身其中。余兒則認為,在他的小說中,城寨的環境雖亂,「但人是不亂的」。
點撚會睇ViuTV版
D粗口cut撚晒點撚睇呀屌
買咗九龍城寨本小說
希望快啲收到
1/5之前睇得曬
漫畫睇哂了
睇曬第一部了
好想睇埋小說係點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞