港產片,從今以後,五月一日,城門大開(73) [但願人長久/九龍城寨・圍城/從今以後/填詞L]

1001 回覆
10 Like 7 Dislike
買一送一,可以唔同戲
我個人覺得無用,因為好少會連續睇兩套戲
咁佢係哩個角色
"套套都係佢"言論
連登定義港產片第(唔知幾多)條
-成日都見到佢 太悶 唔睇
雙周一成唔算都係套套都係佢地
雙周一成唔算都係套套都係佢地
無咩用
都唔係套套啦,viu劇後佢近年主力係台灣
香港咪得潛行客串,之後已經係九龍
其實佢唔係拍好多電影
最近多啲新聞姐 未去到套套既
劉古張吳任林
由又係劉青雲古天樂張家輝變成
又係劉俊謙胡子彤岑珈其
英皇比起百記好少少
40分可以係小食部當$25扣
咁數法 唔止呢幾個
仲有
青黃不接
CHEF LEMON
國貨城GEN X
ETC.
又要屌青黃不接
有新人拍多幾套又屌
都好呀
港產片既話黎緊佢重有套首部劇情片既武替道
劉謙對比胡岑應該跑出左啦
呢兩件接黑仔班算啦
百記啲分當無算
呢個院又唔得,嗰個院又唔得
星期六日又唔得
乜叉都唔得
寧願你話補返啲錢都好
都唔知點用
但通常打孖三個一齊上
咪好似人唔少但老是常出現
https://theculturist.hk/2024/04/%e6%96%87%e5%8c%96%e8%80%85%e5%b0%88%e8%a8%aa/%e3%80%90%e5%9f%8e%e5%af%a8%e5%b0%88%e8%a8%aa%e7%b3%bb%e5%88%973%e3%80%91%e5%85%ab%e5%b9%b4%e6%8a%97%e6%88%b0%e7%9a%84%e5%b9%95%e5%be%8c%e6%8e%a8%e6%89%8b-%e8%8e%8a%e6%be%84%ef%bc%9a%e5%9f%8e%e5%af%a8/

要開拍城寨故事,你知我知單眼佬都知是大製作、大工程,故莊澄不諱言要靠龐大的內地票房支撐。他與陳羅超花了長時間找內地投資方與合作夥伴,同時進行漫長的立項過程。最後,不負眾望《圍城》的投資額高達三億元人民幣,是港產片鮮見的資金規模。

「『一個發生在城寨的動作片』這個subject matter已經很大!但在募資上是個優勢,因為所有發生於這個揚名國際地標的故事都被抹上傳奇色彩,以前很多警匪片只摻進一兩場城寨戲已令觀眾無比興奮。如今整部戲都圍繞城寨發生,這四個字已大於一切。」

八年燉一戲,《圍城》由改編到上映,除了籌資外,遇到最大困難或挑戰又是甚麼?身經百戰的莊澄如何見招拆招?

「立項便等待了兩、三年,主題很謹慎,寫城寨都要寫得健康與開闊,中間也得到許多人幫助。」改編是其中一個難度,要以消失近30年的城寨作為背景,不是每個導演都敢拍,鄭保瑞就接受了這個挑戰。

「我們原本在內地找到了比城寨更像城寨的場景,但疫情殺到,被逼轉陣。因為疫情你要演員奔走兩地動輒隔離21天,是很危險和不可能的事。團隊唯有立刻想辨法,特技必然需要用上,但我們最後決定在香港搭景。」
百老匯d分真係唔知點用
就算有時有d電影精品換都要親身去返電影中心換
唔同其他院線就咁上網撳個制
勁撚麻煩
老老豆豆我睇好胡子彤㗎
可以唔同日子
嘉禾是咪都可以換飛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞