洗車/保養討論 (7)

321 回覆
4 Like 0 Dislike
唔該你, 試下用
如果係淋花喉 龍頭直出都夠力,最緊要你個水槍頭有得調喉嘴出水,一般扇形揸細出水個水壓都夠,雀屎都打得甩
撥水鍍膜有無邊隻推介
痴咗ppf用美光金裝有冇問題
同埋如果ppf有水印係咪唔用得soft99枝去水印
頭冚石仔打甩一點仔油,依家粒點生銹
有冇補油品推介?
啞面ppf 唔得,水印用spotless
要真係鍍膜?定噴蠟定陶瓷蠟嗰啲?
有無相睇吓 點解咁多人彈到生銹

白色鍍完膜都冇用 過兩個禮拜車頭又多兩點
而家每次洗車對住撻鏽漬噴carpro枝去鐵粉再用reset洗下就算 鍍左野唔敢用soft99啲除鏽筆
咁薄灰既 tesla?
你用去鐵粉仲大鑊
btw 求其點住油先
泊屋苑室內停車場,成日天花跌啲灰落嚟

係咪可以屌柒停車場
你把炮可以影哂相出email要求賠償(洗車/整花補油)

如果係政府既場重好屈
噴果d, 之前用soft99 果個smooth egg, 上個星期落狗屎之後無哂效果
大家係邊到買Gyeon Bathe+, 想試試。
我暫時用過最好用 又最易用既係龜牌 ice sns
Google search第一間有得買,有門市同網上買,貴少少
Amazon嗰啲平少少,你可以睇睇
有冇人幫襯過嗰啲上門洗車?
但佢哋係點樣喺停車場洗?
我見佢話會自備水
會唔會搞到一地水同泡?
早兩日同其中一間落咗order要一支Gyeon Bathe+,佢今日話冇貨要七月中先有

頭先Google search頭五間都冇貨

上Amazon 都話最快要5月30號先有貨,又會咁好賣嘅

話時話點解香港網站嗰支同Amazon嗰支唔同色嘅
買親都藍色 可能新舊款既分別
講真 除咗清潔力唔夠一般洗車液勁之外,無投訴,跣水同光澤都好掂。
真係好介紹我買咗支鎂光頂住先,到時支Gyeon到咗貨就比較吓
美光sio2應該得噴蠟,無洗車液
可能用cg支sio2洗車液頂住先都得
有無師兄用過CG隻hydroview噴玻璃,覺得效果好唔好?
用過HydroSlick 抹個種,都一樣有跣水效果,但抹落玻璃無HydroView一下咁方便,來緊都買返支HydroView試下
Update 吓用完techron枝添加劑
之前on average 大概13L/100km
早排清完techron 嗰缸油入咗半缸行吓,宜家平均9.x~10L/100km
唔知係我部車計錯定真係咁有料
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞