洗車/保養討論 (7)

177 回覆
3 Like 0 Dislike
召集各位愛車之人,交流下洗車/保養心得

建議每兩星期最少洗一次車
泊露天最好每星期洗一次車
落雨後第二日強烈建議洗一洗車
水漬恐懼症車主,落完雨懶洗車都搵布抹乾架車

請正確使用免水洗車液,以防整花部車

洗車用品推介

洗車液

車用抹布

1. 仿鹿皮/麂皮抹布(PVA布)

優點:吸水特強,易扭水,唔甩毛。
缺點:洗完車必須半濕狀態密封儲存,完全乾燥後硬化就變廢布

2. 纖維布/蝌蚪布

優點:吸水強,柔軟唔傷車。
缺點:用耐咗一樣會硬化,有機會甩毛。

暫時性價比最高既兩款抹布,其他唔特别講3M/美光系列大同小異。

洗車捽泡建議使用洗車手套
海棉只推薦洗車鈴用

其他清潔/保養用品(非必需)
1. 去鐵粉清潔 (圖片品牌只供參考)

2. 玻璃去油膜(圖片品牌只供參考)

3. 鍍膜劑(圖片品牌只供參考)

4. 噴蠟(圖片品牌只供參考)

5. 蠟(圖片品牌只供參考)
部分品牌有分深色車用/淺色車用/白色車用

6. 車用泥膠(圖片品牌只供參考)

7. 水撥水(圖片品牌只供參考)

8. 玻璃清潔(圖片品牌只供參考)

消耗品保養建議

0. 車胎
通常好多人忽視車胎嚴重性
其實車胎都係消耗品,一條好既胎可以救返你條命
強烈建議花錢落條胎到,換得胎就換條靚少少
一般建議使用乾濕兩用咬地既車胎

1. 偈油
睇返原廠說明書使用合適溫度及黏度既偈油
一般車房都建議每5000公里或最少6個月換一次偈油
各大廠商建議8000-10000公里或一年換一次偈油
視乎駕駛習慣去調整換偈油既頻密程度

2. 波箱油
睇返原廠說明書指引
自動波箱一般建議每50000公里或三年換一次
棍波箱每80000公里換一次
***歐洲車最好搵返相熟車房搞

3. 水箱水
各大品牌汽車有專用水箱水,車房或一般車用品店都會答到你
***強烈建議使用水箱水,間唔中要check吓水箱壺,好多時懶人就係衰係呢到。

4. 電池
留意電池上印有既到期時間,一般建議到期就要換

5. 火咀
火咀建議30000-50000公里換一次

6. 迫力油
香港濕氣重,建議最少每兩年換一次

7. 軚油
一般建議每50000公里或三年換一次
***歐洲車最好搵返相熟車房搞

8. 汽油添加劑 (非必需品)
雨季將至,香港濕氣重,溫馨提示吓咁多位車主。
1. 換brake油,如果兩年未換好快啲約
2. 換風隔冷氣隔,風隔就你諗你,冷氣隔就防臭味
3. 檢查胎紋,如果發覺胎裂/過咗水坑mark,就可以格定價準備換
4. 偈油8千公里以上,雨季濕氣重,容易變質,想慳油爽啲,平平哋都換支mobil 1,靚少少就motul/liqui moly
5. 準備定吸濕大笨象,車尾箱,車內籠都放啲
6. 盡量唔好用香精,以免濕氣焗住全車清油,最好用消臭元或者碳系列吸臭
7. 開冷氣記得熄車時著風扇散一散,以免霉菌搞到臭味
8. 換冷氣泵油,肯定好多人無換過,正常3-5年換一次,成日話冷氣唔凍,好可能無係呢方面做保養
9. 檢查雪種及喉漏,記得係檢查唔係加,雪種唔係多就好
10. 記得記得用玻璃清潔劑抹內玻璃,記得記得記得用乾布抹乾,要完全抹乾,一條布唔夠就十條,總之要乾。
唔好到時濕氣重跟住車裡面起霧又話睇唔清楚

有無師兄用過電動持壓式泡沫噴壺?
夠唔夠力
有冇邊間無觸式洗車係會認真咁抹乾部車?貴啲啲都可以
唔介意貴啲不如去 keeperpro
+1

淘寶搵過,評價都好壞參半,宜家自助洗車,唔想用佢既洗車水
搵水源好麻煩
自助幾抵玩,平均50蚊已經搞掂,洗完仲可以泊埋一邊吹下水,落下coating

以前街邊場去搵水洗車太辛苦,又唔想俾人洗花架車
今日試用soft99枝去鐵粉
我噴完大概1分鐘到就沖水
沖完水見到條軨有少部分變左乳白色咁即刻唔敢噴落其他到
但隔左一陣對乳白色唔見咗
想問咁係正唔正常
其實噴完一變紫就可以過水
如果啱啱用完車就即刻洗車,個時間仲要再減一半
不過乳白色就唔怕,最怕係變啡
本身仲驚啲乳白色甩唔走
咁係咪沖完水降左溫先用會穩陣啲
比錢去自助洗車剩係用水槍?
我係。。。同埋用個地方
我淨係用佢啲水,其他全部用自己野
最好係
有無巴打泊停車場比人zip過洗車卡片
大幾係1個月,每日抹車,月費$400,
每星期一次 $250

有無巴打試下,個價好吸引

拋光蠟用機拋就得
應該係水漬黎

用soft99隻泥膠可唔可以推得走?
磨砂處理
佢地d泡泡太不明來歷,用唔過
部車每日都中雀屎
應該點清潔好
一桶水抹哂成個車場啲車喎
你諗清楚先好
你可以試吓 但9成唔得
一疊紙巾 濕水 撻落去,分零鐘就可以執走
免水洗車噴霧都係咁用,噴濕雀屎 用紙巾撻落去 執走
有啲話係中性,但我都係想用返私伙野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞