洗車/保養討論 (7)

858 回覆
7 Like 0 Dislike
邊有可能 吸水越強 擰水越多
定劣黎架啦,就好似牛歡he就配咸酸菜…….
美光嗰隻拋光蠟已經算係比較幼滑
講開毛巾
之前用開淘寶幾蚊一條嗰啲吸水毛巾
做唔到網上嗰啲一拖過就冇水嗰啲
都仲係有水㾗喺上面,不過隔一陣就會乾晒
我以為我冇做幾千鍍膜嗰啲,所以咁係正常
早排係中石化都用分換咗條毛巾
覺得好好用,真係一拖過就冇晒水
不過可能因為我未用過更好嘅毛巾,我先覺得佢好啫
你用緊嗰條tb一樣買到
極細纖維布係幾好用
我見tb有啲咩辮子毛巾好似都幾吸水
其實如果用去鐵粉水噴車漆,會唔會sns都即時洗走埋?
我幾蚊果啲都話係極細纖維布架
Bty 師兄有無淘寶link 推薦吓
洗鈴要個轆凍先洗
但我揸去洗車屋就已經熱咗
咁係咪應該搵高壓水槍射轆1分鐘先
唔係飛車 直接用水噴熱轆都ok?
但洗鈴水又好似話最好係個碌乾咗先噴落去
唔係凍轆,我諗常溫36-40度都無乜問題

可以射可以唔射啦,其實你部車都會淋水,順便淋埋就開始洗鈴先

鈴喎?熱得幾多 最多咪50度
你唔會印住brake行車掛,就算當你飛車
飛車嗰啲係入灣前直路160踩到80攻灣,啲溫度先會高,仲要講緊迫力同碟,條鈴有幾可超過70度

洗鈴水乾碌噴落去,包你有印
濕水噴啦,化學劑,溝少少水唔會失效既
我淨係用頭post嗰條,
之前試過去深電買,好用喺好用
但抹玻璃好唔方便
抹玻璃應該有毛嗰啲會好啲 我個人覺得
唔該曬巴打 啱啱濕咗轆先噴
效果正正常常
好奇大家喺保養嚟講(唔係洗車,講緊啲零件損耗品),你哋會:
1. 定期比車房驗+換
2. 自己計住個週期,夠期就揾車房淨係換嗰樣
3. 自己計週期自己搞埋 (偈油/風隔嗰啲)
4. 出事先整

感謝解答
唔係講笑 1,2,3,4都會出現
1+2 驗車 換偈油 迫力油一定係定期,亦都會計公里數,到咪換嗰樣
3 風隔冷氣隔火嘴呢啲diy到
4 出事先整係意指保養以外既野,基本上實出現 例如漏油漏水壞水泵等等

你呢個問題好難有單一答案

大家有冇人有玩snow foam?
定係都係搵桶水開泡洗車最實際
個9幾月係咁落雨都未洗過車呢兩日得閒想洗但跟住個weekend都聲稱仲係會落 屌
點解要咁做 搵一日照洗啦
聽落你架車就好污糟
沢田兄果然係老cfu
如果係1/2,你會自己計咪數去揾車房換,定有間專用車房定期驗一次睇有咩要換

因為岩買咗架7年車,啲人成日講驗車,搞唔清係為咗年檢而走去驗嗰隻,定係相熟車房定期檢查嗰隻
所以諗住落去係咁二都洗一洗先
政府強制年檢嗰隻驗,唔驗無得出牌費
香港好少有人無端端走去車房檢查俾佢劏一筆

就算我定期搵相熟車房去換野,喺「相熟」之前
我都做過一排水魚先有得「相熟」,
所以唔會無野做走入去做水魚啦
岩岩買咗架二手車 揸咗兩個月
想學洗車 諗住去自助洗車 閃令令
係咪一黎就噴泡之後沖水
再噴泡用手套捽車加用去油膜捽玻璃
之後再沖水同用布抹乾
用sns 噴全車 用埋拋光立 捽返d 花位

所以要買
洗車海綿手套
Pva 布 for 抹乾
纖維布 for sns
一支Sns
拋光立
同一支去油膜 邊隻好
想請教下各位巴打個step 有冇錯
想問各位師兄,去鐵粉洗鈴建議Soft 99?
拋光蠟嗰part唔啱,其他無乜所謂。
拋光蠟洗乾淨抹乾就拋,拋完再洗過,最後先用sns
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞