洗車/保養討論 (7)

177 回覆
3 Like 0 Dislike
咁揼本,用reset prewash
洗車鈴去鐵粉建議最後做(即係洗完車抹乾水)
唔使擔心啲水彈返上去,大不了再抹
架車淋完水唔理佢 就會有啲水漬出現

吹風機強烈建議使用 有啲隙位靠佢吹出黎 例如側鏡
如果架車凍車靜止情況吓 拎出黎又黑又結
就明顯變哂質,少少黑色實會,最緊要個質地仲係咪flow
如果結到成舊油泥咁 先再諗 其實都好難
Btw techron ok,平就得
間唔中用吓無乜所謂
V power 都係嗰句 邊間平入邊間
好,咁我試吓用先
主要因為部車停燈位會震,正常揸又無事
想睇吓清一清積碳有無幫助換偈等膠又唔知幾錢,雪藏牌買嚟操車諗住揸一年就換,都係再揸多半年廢事再洗太多錢執啱啱先用咗兩皮執啲安全機件野
我平時都係邊間平入邊間
但要打爆油缸太難計,我60L full
Esso 最平但一次入30L入2張券又入唔哂,所以打2次vpower算
Slow車會震9成係偈躉膠老化,但如覺你感覺到係引擎
Check咗火咀同點火coil先,好小問題

如果諗住換車就乜都唔應該整
擺得心機落去就揸到劏或者撞爛再算
無限bugget例外
啱啱先宣布加1毫半 dklm
今晚又全部一齊加,平油都25蚊痴撚線
冷氣隔已經每年都換,但呢排有陣“叔"味,仲諗住簡單就自己搞搞佢
我都唔肯定係乜死,我見百零蚊枝就買嚟試吓,又講到可以慳油啲
之前整嗰啲都係好嚴重影響到揸車/ 安全先整
呢啲震唔算係大問題就廢事再曬錢,最多等長嘅燈位入吓N波

我之前係停車場轉彎啲石壆仔撞凹裙腳,搞到車身近裙腳嗰度都凹咗少少(無花),出面報要4000蚊整我都廢事自己求其噴咗啲油無哂白色痕就算,反正咁底唔係話好顯眼
試吓我上面講既方法
到最後都唔得就大洗冷氣系統啦
大法無咗500送120我都無用
自從3月差唔多每星期加一次
宜家都係入Esso,有500送200 配星期六 & 免費升級站
我聽過個講法係洗車前先洗鈴
免得車身洗完乾淨又彈番沙石上去, 然後洗車抹車抹花
唔知巴打點睇

利申 高壓水槍沖噴->落泡non touch prewash+洗鈴->高壓水槍過水->Reset洗身->高壓水槍過水->風槍吹+毛巾抹
okok thanks~
你接受到佢震就ok
始終唔影響使用,但講真 RJ車油溫郁啲都去到百幾度
你都要留意吓副偈無咗防震緩衝,有機會移位影響到皮帶水泵嗰啲
如果你洗鈴嗰一刻無用車,鈴唔熱當然可以
但我自己洗鈴就未試過彈到上車身
頂盡都係彈係啲沙板位或者群腳位
可能因為我開到好細水同埋會用鈴擦
明白, 我都會等架車, 鈐cool down 哂先開始洗車.
咁我用粉紅先生預洗
風吹機希望夠力, 吹完再抺. 今個星期六試下.

有咩高壓水槍介紹. 暫時得個淘仔百幾蚊貨仔既噴水槍(唔駛用電)
風吹機邊隻好用?
想問師兄們 冷氣唔知係咪有霉菌咁 有時突然間有陣臭屁味咁想問點處理好
係咪開咗外循環咋
新手有野想各位指教
如果新車貼左透明保護膜,聽人講點洗都唔會傷車/膜
但都想自己洗既時候用返好少少嘅洗車液
想問下前面推薦嘅洗車液,有冇話邊隻更啱貼左膜嘅車用?
宜家P牌操車
換咗三個偈躉膠,$3000左右
我覺得值得換,因為停燈位時太震
請問你嗰部係邊間廠嘅車?
如果3000左右都接受到
透明定透明磨沙?

一般中性洗車液已經ok, 而磨砂ppf 唔可以用有上光功能嘅洗車液。我而家太痴線,用緊化學小子果隻專為透明磨砂ppf 而設嘅洗車液。另外,Gyeon 有隻ppf wash 都可以用
想幫架車做SHP 有冇推介?
內循環for sure
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞