洗車/保養討論 (7)

398 回覆
4 Like 0 Dislike
可能搵日再去試下
我都覺抺車最麻煩, 大大力又怕整花, 慢又怕佢乾左有水印.
有冇咩高質抺車布推介.
個個都標榜話係高質纖維吸水毛巾, 我覺得平貴都差唔多
只要用microfiber 抹亁就得,唔好用吸水鹿皮布,有機會花
洗完地氈啲地氈濕糴糴點算?
風槍
吹得夠乾咩?
你手頭上係得呢啲工具
不過地氈我係自己攞返屋企洗,晾乾先放落架車度
其實我用咗好多年 未試過花
當然我係推薦前者。
只係唔明點樣用可以整花部車
究竟係洗唔乾淨部車,定係完全唔會洗條PVA布?
哦, 但係見post頭有推介仿鹿皮/麂皮抹布(PVA布)抺車既?
呢啲布要點洗?定由得佢晾乾?
請教下兩種情況下應該點抺乾/吸乾
洗完車, 用microfiber 直接抺乾 或 麂皮抹布(PVA布)抺乾(應該抺定印) 呢種布好難抺.
落完雨無得洗車, 只可以印/吸乾雨水, 應該用那種布.
屌佢老味 啱啱洗完就屙頭冚正中間
試過擺露天三日,成個頭冚都係爛屎仲要有烏蠅飛黎飛去
如果黑左,可以用呢支野加水(市面上仲有其他牌子),再手洗,最好唔好用洗衣機洗,有機會越洗越吸機內污漬,脫水先用洗衣機

https://www.carpro-us.com/microfiber-towels/micro-restore-microfiber-detergent-1-quart/

不過microfiber布係消耗品,用耐左就唔吸水
如果真係用麂皮布,一定要印濕左先好抹,無咁硬身,少少污漬,就用quick detailer 噴兩野
會覺得PVA難抹係因為方法錯,又或者咁講,用咩布都應該要用啱方法,先唔會浪費時間同重複操作。

垂直面用抹既方法,同一行抹係單一方向抹,盡量避免來回抹,簡單說就係上而下S形咁抹,扭乾毛巾繼續

水平面就要用拉枱布方法,動作唔使快,慢慢拉
啲水會自然俾條毛巾帶走,扭乾毛布繼續

*切忌用打圈方式去抹乾架車,太陽網紋就係咁黎,同埋會將啲水帶返上去,變相重複操作。

落完雨盡量用印既方式,建議先印垂直面,跟住先印水平面,如果有水喉最好印乾前搵條喉沖一沖先,無就唯有印到咁上下扭乾塊布大力fing下就算。

如果你話印乾,我會推薦纖維布。
但你話平時洗車抹乾架車,PVA一定係最快。
真心推薦,試吓買條用吓先。
講真 方法錯,用咩布都會花。
用纖維布唔會出太陽紋咩?用錯方法咪係會太陽紋
認真,如果你支水槍夠力,較做高壓模式,最好可以轉扇形,放係乾淨既枱或櫈上面,靠水力射走污糟野,扭大約兩三次水,就可以晾乾或抽濕機抽乾。

留意水壓唔好較太強,會甩毛,夠力就ok。

另外提一提,如果條布拎黎抹過油性既野,可以用返洗車液啲泡水過幾下先,跟住重複上面步驟。
如果塊布係完全乾既狀態,成塊布可以掉咗去
不過都多謝你提一提,因為講漏咗
#1 都提過,呢條布係要半濕狀態下去存放,全乾既話呢條布就變廢。
記得用完條毛巾洗乾淨唔好扭乾哂,扭到唔識滴水放返盒就OK
補多句,用既時候先扭乾
d野用到7788,準備又refill,今次只可以用集運,唔受直送

thanks

我無高壓槍,得淋花嘅水喉,係可以調較嗰款,咁應該都做到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞