洗車/保養討論 (7)

858 回覆
7 Like 0 Dislike
係阿,用水槍噴到佢降溫,視乎你有幾激烈
正常行車淋1分鐘其實已經ok
如果你飛完車就算啦,改下次先洗車。

最好刷下佢啲污糟野會清得乾淨啲,或者用油掃
夠時間,30秒好長,噴一洗一實夠時間。

係,講得清楚啲費事誤會,係研磨執面。
打蠟/鍍膜/ppf呢啲係coating既野,大家都係想保護車漆
邊有咁誇張 超跑咩 你隻碟要熱到紅色見火 先有機會
你有無換水撥
你呢個情況我覺得同油膜無乜關係,似水撥問題
支水撥夠期或者劣質水撥,建議你買啲平水撥試吓
咁打完蠟再keep住用sns保護返層蠟咪唔使成日咁貴去比人打蠟
之前試過係呢個po有誤會
我舊派都係用「打蠟」兩隻字去代替研磨拋光加幼蠟護理,
你既「打蠟」係指coating幼蠟?如果係,我建議唔使出去搵人做,買隻白極/黑極,買條打蠟布捽。

如果你係指 研磨拋光幼蠟護理,我會建議你一至兩年做一次,唔好懶,除非你唔介意架車暗啞 又水漬又太陽紋。

Sns可以延長coating壽命,不過就記得點都要打層蠟先用噴塗包膜,如果無coating輔助 車漆好易脆
平時我比人洗開嗰間, 佢係洗完軨再洗埋車先沖水, 幾分鐘走唔甩
有冇人去過錦田個自助洗車場得1部機 枝水槍勁大力 洗得超乾淨
咁祝你好運囉,講完唔信問黎託
我意思係....我條軨比佢浸咗咁多次
所以我買行晒架撐, 之後自己洗
用去鐵粉定清潔劑先,如果你見到佢用去鐵粉咁樣洗
我就一定會出聲
唔係同一個場,有次見人用高壓水槍射甩車頂啲漆,
車漆唔健康真係咪亂試
先洗好哂車 之後抹乾玻璃 再落soft99 奶茶 完成後等十分鐘 再用清水洗好 再全車抹身 再等多陣 先落soft99 雨敵
車必須係自己洗 比人洗 鳩下鳩下 洗完 收得都唔平
其實我而家極懷疑雨敵既成份
其實係咪掛住soft99牌頭既劣質玻璃鍍膜
以前未普及我都成日用,用用吓就發覺油膜要清得好密
而家用sns之後從來未試過油膜會化,或者水撥會跳
要上多幾層 即上完抹 再上 再抹
唔知呢, 另外一個壺吱落去,我又冇留意有冇紫色水
用左Sns 落雨的雨會唔會自己向後飛走?
我個人覺得係,但實際係咩等其他巴打答
同埋呢個方法方便同埋平, 整一次可以keep到幾個月
行緊車?會
唔係 但鍍膜都係coating既一種
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞