洗車/保養討論 (7)

858 回覆
7 Like 0 Dislike
點解玻璃水唔建議用?
"2. 波箱油
睇返原廠說明書指引
自動波箱一般建議每50000公里或三年換一次
棍波箱每80000公里換一次
***歐洲車最好搵返相熟車房搞

3. 水箱水
各大品牌汽車有專用水箱水,車房或一般車用品店都會答到你
***強烈建議使用水箱水,間唔中要check吓水箱壺,好多時懶人就係衰係呢到。

4. 電池
留意電池上印有既到期時間,一般建議到期就要換

5. 火咀
火咀建議30000-50000公里換一次

6. 迫力油
香港濕氣重,建議最少每兩年換一次

7. 軚油
一般建議每50000公里或三年換一次
***歐洲車最好搵返相熟車房搞"

渣緊lexus 差唔多6-7年都冇換過呢堆野, 平時去車房換機油, 都冇叫我換
係咪建議換晒呢堆野
利申:美帝
痴笠笠好用咩,越用越污糟,但到車漆變膠水漬咁
6-7年 可大換一次。
迫力油最遲兩年要換,唔好慳

其他野好閒,換完當買下個6-7年
平過普通洗車水可以試下
但分分鐘唔起泡
我會拆枝水撥出嚟用暖水+少少洗潔精洗
但其實架車都想換
迫力油, 每2年要換?
美帝labour work好貴, 我諗換一換要2-300美(1500-2500 hkd)
平時換機油100$ 美
換迫力油好過升級飽魚同碟
我之前覺得架車唔識停,有時踩深先有反應,有時踩少少就停
換左迫力油就解決左,停得好smooth
想問洗完車用sns噴一次抺均
係咪玻璃 側鏡都用得?
使唔使過水?
唔使 一噴一抹
SNS全車外都用得?
架車渣左咁多年, 好似真係同一開始比, 呢家煞車好似要踩深D 同煞慢左(上2年換過煞車碟同煞車皮)
不過我渣車都算慢, 同埋美帝渣車 同前車keep 5-6個車位都唔會有人係後面honk你, 都叫做正常渣到, 唔覺有咩問題咁

做咩個個都好不可思議咁
放膽去用啦,一噴一抹簡單易用無漬
噴多噴少影響不大
外國就真代步,香港就落街買餸都用
迫力油會吸水,水氣重會容易變成油壓不足
踩落去淋同低,換咗會感覺迫力高返 同埋感覺實淨啲
至於大力泵輸油量同壓力就關部車事
所以有人會寫電腦
來緊想換番lexus rx350 但諗緊要唔要hybrid好
感覺純油冇咁麻煩, hybrid 渣到10萬mile又要換大電個D
睇你部車既目的,慳油代步唔皮既就hybrid
但吓吓都高速爽快揸既 純油啦。

不過lexus hybrid係幾正,本身rx350都係for舒適用
加埋慳油一流
係咪紫紫地色個枝?
係 好科技感嗰枝
點解有啲人話用去鐵粉洗軨會那傷鮑魚同軨面?係咪太熱咁噴落去? 其實用去鐵粉噴落車漆度有冇問題?咁咪唔使推泥膠?
其實推完泥膠係咪一定要打返蠟?上sns 得唔得其實
1. 正確,去鐵粉嗰支野,首先一定要常溫用,太熱噴落去啲化學成份會痴實落啲金屬,變成有漬。
同埋噴一洗一,基本上噴完大約30秒內就要沖水,最好搵支水壓強既槍嘴噴。

2. 車漆去鐵粉可以,但要用專用嗰啲,洗鈴嗰啲太勁,通常啲漆會變色。

3. 泥膠其實係要配合脫脂劑,就咁推泥膠無用。

4. 唔打蠟都得,你捨得就得。正常會打一浸傳統蠟上去先噴蠟,噴蠟嗰種包膜式都要你下面有浸coating先發揮到最大作用。
咁如果熱辣辣揸到去自助洗,咁點算?攞水槍噴到佢降溫?
這其實落洗拎水係唔使刷?亦都好似唔夠時間刷?
即係其實就算用sns, 每年其實都應該要去俾人打個蠟?
熱辣辣噴水會變型
但出去比人洗, 間間都係沖下佢就噴去軨水去刷
https://youtu.be/p4TBR7TRGJc?si=MHR9A9xAeWceVAio
跟住佢咁做, 超級有用, 我唔係用一盒盒既蠟, 用噴霧裝既蠟都一樣work
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞