洗車/保養討論 (7)

858 回覆
7 Like 0 Dislike
試過自己噴啲水鍍膜落擋風玻璃,玩一個星期就水撥有聲。
我唔知點樣白霧,係咪即係刮水撥跟住水撥出現扇形油漬,
如果係就係我上面所講,我架車無出現過呢啲 好清晰
同埋唔好亂用鍍膜係玻璃,玻璃有玻璃用既鍍膜
扇形,然後會散走
想問下大家幾耐去一次油膜?
次次都好快又打回原形咁
一星期一次 因為真係好撚污糟條街
咁咪每次去完油膜都要重新噴渡膜?
巴打係用邊支去油膜?我每次用carpro 嗰枝,整塊後玻璃都好似做gym咁
Soff99 支橙色奶茶液 之後再上 soff99 支𥦬渡膜 做做下慣
比人洗不如勤d洗車 當做下運動囉 比人洗貴到死
Carpro嗰枝研磨無soft99 嗰枝咁易用用埋我都轉
但soft99我已經用dx嗰枝雨敵,好似話係最好,但都麻麻咁
打算跟巴打介紹用sns
Soff99算係唔錯 要上多幾層 先有最大效果
去唔夠清 加油
我用咗sns之後就一年一次。
只能夠講,關鍵在去油膜要試水,完全親水性就要上鍍膜
咁誇張 雖然我知好污糟
但一星期一次 好攰吓
一定要用去油膜既玻璃清潔劑,soft99已經好雞,歸0膏又難買
但你一星期一次似做gym
龜牌濕車噴蠟o唔ok?見佢話洗完車可以一路抹乾一路噴
當做運動 我覺得係養車一部份 企企理理 乾乾淨淨 車係必須自己洗
基本野 學識懂得珍惜自己擁有既野一部份
性價比一流 可一戰 上YouTube 有講過 唔差
Soff99係要洗一洗個玻璃 再抹到乾哂 再上一層 再清洗 效果ok 的
比人賺2百幾洗次車 中間我洗完再搵間餐廳食個碟頭飯仲開心啦
我覺得唔ok 噴落均唔均勻唔知,厚薄唔知
條毛巾濕哂抹緊水定噴蠟又唔知。
假設真係完全上到蠟,都應該有效。
但咁多唔知不如買隻正常噴蠟
有冇推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞