洗車/保養討論 (7)

858 回覆
7 Like 0 Dislike
人手真係仲衰過淘寶噴壺
你打一桶泡,然後用人手捽,用少d 洗車液,around 40ml
由新車落地,揸左10幾年, 每次換偈油都會加錢用shell d22 洗一洗引擎,沖走啲舊油。再入新。 而家行左差唔多20萬公里都好精神。。油耗同新車一樣。

會唔會有人都係咁
大家推泥膠,有幾多真係用潤滑液?定用洗車液已經ok?
平行時空???
quick detailer
唔會,揸到5-6年已經想換走架車,就算日本engine 粗用,廿萬公里都濕濕碎
20萬公里但係淨入貴油冇洗開偈一樣精神
極度懶撚+唔識保養 剩係識揸
求問搵呢啲車房檢查+有少量換消耗品得唔得

利申:Toyota wish 1.8 2013,諗住中間$1680個plan
痴撚線 半合成機油
1680淨係檢查唔包換就算啦

陣間樣樣都話要換就成皮野埋單
你係懶既就搵油站幫你搞算啦
明碼實價換

問多句,油隔、火咀呢啲就都係落番車房換?
油隔換偈油會換埋

火嘴無乜所謂,最好自己買料,肯幫你換就ok
如果真係懶到唔想理,就搵啲專換消耗品既車房
乜而家仲有人用偈油唔係full synthetic
新手想問吓咁樣洗車有冇問題
1. 凍車 乾身 冇太陽直曬
2. Gyeon Q2M Iron Wheel Cleaner 逐條軨噴完 兩分鐘後沖水
3. 車身用水槍沖一次
4. Gyeon Bathe+ 溝水 用foam gun 車身逐part 噴完 兩分鐘後沖水
5. 抺乾車身
6. Turtle Ice SNS 噴毛巾 車身逐part 抺
7. 收工
2. 噴一洗一就無問題,4隻噴哂先一次過沖水就唔建議
4. 用泡槍噴就唔好用bathe+,要人手上,但你用sns既話甩其他洗車液都無問題
6.噴毛巾係乾布既時候,噴濕咗就唔需要噴毛巾,噴車身
2. 本身都係諗住逐條洗
4. 請問點解唔好用泡槍嘅?因為我見佢官網都係suggest 用噴泡槍最好

同埋我暫時都係得兩枝Gyeon 買咗未用
可能遲啲先再買埋SNS

Thanks btw
我睇唔到佢話噴泡槍最好
手捽個效果係最好,我試過唔用手捽,洗唔乾淨
仲要兩日貨仔就收皮,又浪費哂支野,
噴哂全車最少用咗80ml,我倒落桶都係30ml
抹哂全車仲有時間捽下啲泵把底同裙腳底
我都係睇呢條片同埋啲comments
https://youtu.be/z8pc4sdgbg4?si=0RSFHjQ6Qvxt3vD3
你自己實戰比較吓
我個建議就係用泡槍不如用第二隻洗車液
支野又唔係平 咁樣拎黎哂浪費咗
泡槍嘅話有冇邊隻推介?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞