洗車/保養討論 (7)

858 回覆
7 Like 0 Dislike
去完油膜要做鍍膜架啦
Pof
想問下包透明ppf 同9H鍍膜邊種會襟d?
Ppf
搵水射過親水先噴鍍膜
親水意思係完全無水珠?
爬左一陣文都有啲亂,想請教下
新車泊露天,係咪bathe+洗乾淨,加噴蠟Meguiars hybrid ceramic spray wax就夠做?
透明ppf2皮幾野好貴
係,你去完油膜,搵水沖落去,如果啲水好快咁散開,即係仲有油膜。唔係水珠果隻散開。
我以為去完油膜應該係好快散開添
用邊隻鍍膜
差唔多,美光噴蠟麻麻哋,用第二隻
有咩推薦
美光黑色樽
唔係,散到不規則咁,即係仲有油膜
原來親水嘅意思係啲水黐住玻璃
我一直以為親水嘅意思即係跣水,以為啲水好快散開就啫係跣水
或者Turtle Wax Zip Wax Car Wash and Wax, 再加seal and shine? 洗唔洗ceramic coating?
落雨係咪咩蠟都防唔倒變班點狗?次次落雨2邊門都一點點
不過我之後用完而家呢支應該會轉用sns 試吓
此終sns 再簡單的,出黎效果又好似唔差太多
Csc 要等24hr,再上一次,再等24hr
我泊室外有啲麻煩

師兄用完噴臘會邊隻洗車液?
擋風玻璃有丁屎粒咁大嘅石仔凹痕
試咗用Rain-X修補套裝不過失敗咗
做完晒步驟但都係填唔到個凹位
係咪因為未去油脂所以啲樹脂液食唔到落去?
因為真係好細粒,望落似係雨水咁,所以唔想花錢搵人補
但係自己又補唔掂
我之前擋風玻璃中石仔,星型崩痕,搵師傅搞
問果陣佢提我個傷口一定要全乾,如果唔係即日去搵佢嘅就自己搵膠紙痴住佢先唔好濕到水,如果唔係就補唔到,呢排都落住雨唔知係咪因為咁你 fail 咗
同埋佢話每個傷口得一次修補機會,fail 咗就無得再搞
得一次機會嘅意思係因為星型裂紋? 滲咗嘢落去就好難清到出嚟
但我個情況應該無紋
唉,諗落都係搵人搞一搞佢算
咁就唔知喇,但而家你果粒都已經比你搞過,點都有啲殘餘物响度,唔知會唔會影響返手執喇
可能鍍膜出事,我都唔肯定 美光既鍍膜淨係試過用係油漆,玻璃我淨係會用soft99雨敵,但自從用完sns之後連雨敵都無再用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞