洗車/保養討論 (7)

858 回覆
7 Like 0 Dislike
Ching 想問下用完bath + 同SNS之後 每隔一至兩星期應該點洗/打理
我通常個個星期都用bathe+,尤其雨季
反而冬天無乜雨水就一星期bathe+,一星期用隻普通

sns我平均3個月就上一次,視乎落雨密唔密
好似呢排咁落足成個月咁,我會再癲啲2個月上一次
反正支野唔貴
Bather+係邊度有得買
google
我自己覺得 泡壺好啲
泡槍真係不了
我新車返原廠換油都平過你
算啦 車頭搞完唔洗一個月咪又有
原來枝sns 唔駛每次都用,我諗住每次洗都用
經過尋晚雨戰..發現部車 玻璃同側鏡完全親水🥲
差d炒😅

長泊室外
想要基本跣水就可

用Q²M BATHE+洗車 有無得諗??
請問師兄仲有無其他計仔?
又平行時空
睇完#1 唔明再問
可以架講真,個個星期都好似啱啱做完鍍膜咁
財力夠 有咩唔得,反正抹哂全車唔計車頂,都係10分鐘既事
想問下worx wu633 夠唔夠力洗車?

記得上一代好弱雞

屎忽撞柱 係咪無得搞
用turtle wax stretch repair kit 有冇機會
係美國連埋sns 一齊ship
對焦對好啲,上傳原圖,睇唔到係咪支柱既漆
係就粗蠟,唔係就買支
想請教下,如果熄左匙之後會聽到引撆倉有d水流聲,大概持續5-10分鐘先停,係咪正常?

check過地下冇漏coolant同埋coolant level正常
同埋想問下有冇ching試過車底撞行人路路壆冇為意個壆咁高,出車嗰陣聽到bang一聲

揸落暫時冇異響,返到屋企睇過車底又冇漏油又搵唔到有邊度變型,係咪都係最好去車房升起架車比人check check穩陣
冷靜啲就無事
正路應該冇咩事
你落斜? 係都係頭唇 裙腳爛先 幾時輪到車底
平路,不過由行人路出返馬路,落左一級路壆
唔知你咩聲 5-10分鐘就唔似正常

噠噠聲 咕咕聲,通常都係一兩分鐘就完

水流聲即係咩聲?
可能冇十分鐘咁耐,類似開左水龍頭有水流流過咁既聲,好似喺d喉/radiator咁既位發出黎
唔係專登剷上行人路我係喺油站入完油出返馬路本身想泊埋一邊打胎氣,見好似太多人就唔打,冇為意個路壆咁高

點上傳原圖
已經盡力 但有兩隻色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞