洗車/保養討論 (7)

177 回覆
3 Like 0 Dislike
想問鍍完膜想洗車
去d無接觸送水鍍膜既洗車鋪有無問題?
大家有無試過咩方法可以有效防雀屎?
無 啲雀正仆街黎
你架車越令面越反光
佢哋越鍾意瞄住你部車屙
我都慣撚哂
啱啱先發覺之前洗車捽到花曬睇嚟真係要打蠟
我都準備大執 兩年無執架車,太多戰績
泊車撞花左
呢啲花㾗我應該係要買
美光Ultimate Compound定係Scratch X先啱呢?
唔好自己補 仲衰
都ok 鈴呢啲野唔係高難度野黎
可以試下粗蠟
黃色應該捽得甩,買compound捽啦
但你變白咗嗰啲花咗架啦 第日先再執色
白色車真係好麻煩
勁易污糟
但洗完白雪雪好有滿足感
咁我買支compound試吓救到幾多先
想問吓粗蠟買美光支compound好定soft99呢set完美液體研磨套裝好?
我啞色車都係咁
呢套用係拋光用
買粗蠟 compound就得
汽油添加劑清積碳,係唔係會整黑偈油?
如果係,咁係唔係應該就換偈油前先用?我啱啱先換完偈油 油隔無耐
請問有冇洗冷氣既清潔野介紹?就咁係風口噴入去嗰種
新手入坑洗車
之前一路都係快速洗車屋
換左車, 做左Gtechniq 鍍膜, 想試下之後自己慢慢(村屋有水喉, 有電)
想問下洗車步驟啱唔啱:
1. 整濕架車
2. 用CarPro reset prewash (定可以用其他中性洗車液)
3. 洗車軨, 噴去鐵粉 + 沖水
4. 用CarPro 手抺 + 沖水
5. 用布抺乾架車

另外呢d 吹風機用吹水得唔得架. 本身要黎吹草用 . 好大部, 拎住成個Ghostbusters .
如果你年份高既車 有積碳係好正常
汽車添加劑清既積碳佔10%都唔知有無
而且越老既車,更加小心清積碳
尤其你諗住用核桃砂/氫氧嗰啲
因為膠邊爭口老化,積碳形成得耐其實都幫你填補咗啲漏油位
萬一清完爭口漏油,又要換油底同膠邊,嗰舊錢就double handling

添加劑可以照用,清潔力有效
反而偈油你照keep住8000換一次就ok
顏色同佢個黏度/工作溫度無乜太大影響
除非你落場波波都6000轉
唔好用呢啲 越用越臭
正正經經拎去俾人換冷氣泵油連換雪種,佢部機係真係將雪種抽真空再打返啲新入去,就會少咗浸酸味
如果係風扇吹出黎有汗味或怪味
就拎去洗車美容既地方蒸風口消毒 有需要再考慮洗風扇

記得一兩年要換一次冷氣隔
我嗰部都12年車齡又粗咪
我諗住用Techron咋,唔諗住做氫氣嗰啲
我就係見有啲人話用完仲衰
我見有人話用完啲偈油變哂黑色要換過,嚇一嚇我
啱啱等到著咗油燈,諗住加完techron打爆一缸v power
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞