洗車/保養討論 (7)

858 回覆
7 Like 0 Dislike
諗起上年去果啲洗車屋買套票,而家諗返都後悔洗得勁求奇,電腦洗完用手套刷幾下又二百蚊
支那不了 支野既成份既野我好有保留
同你掉返轉,除非冬天無雨季或者嗰日要大搞例如執花痕打太陽紋,否則我都俾人快洗算,洗完轉頭落雨真係好on9,呢排我幾乎俾人洗
係 倒不如出身汗 自己洗 圍埋條數 請家人食餐飯都有凸 洗車水 鈴水 手套 唔係貴 但可以陪養自己一個好習慣 係一件好事
我當初都係咁諗
我開馬自達的 巴打 塞開車 但欣賞寶馬
淘寶野我會買下佢d清潔用品 同 官方soff99. 又時3支野組合平過香港
我上網睇係咁講嘅?

龜牌Turtle Wax 陶瓷鍍膜噴蠟適用於哪些表面?
適用於汽車的車漆、金屬、塑料和玻璃表面,提供持久的保護和亮度。
呢隻?
我井字咁樣上total 3層
懷疑上次去自助洗車場,佢有支大陸嘢鍍膜
我噴咗喺玻璃度就搞到而家啲油膜咁勁
去油麥其實係咪soft99嗰枝都夠,諗緊要唔要買嗰啲氣動式嘅拋光機嚟去油膜
車身污糟都冇咁講究,咁玻璃污糟好礙眼
正確👍🏻👍🏻
Soft99 ok 的 made in Japan
可以用,但唔適合,主要係個處理時間同佢個難度比較高
佢要捽得好均勻,而且個養護時間長。
如果你有試過,噴完車漆會一達達,即係噴既量太多之餘,捽得唔勻,所以我會覺得唔太適合係玻璃用。
但如果處理得好的確會好似鍍膜咁
Soft99夠,其實捽多幾次就得,直到你見伙soft99支野變咗一灘水簾痴住,而唔係水珠分開,就代表親水性
我依家用緊呀
啱啱用完真係會有一撻撻
可能我第一次用唔識
噴得太多又抹得唔夠乾所至
但係用完過咗幾日就完全冇晒啲一撻撻
所以都冇乜問題
同埋本身水撥時會有少少ee 聲
依家仲要反而冇晒聲好順
爬文啦巴打 三個問題都講過
想問下包透明ppf 同9H鍍膜邊種會襟d?
最緊要結果ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞