榴蓮式中世紀屠龍《龍族教義 2》 咁臭你食得咁開心一定係媒(6)

610 回覆
3 Like 9 Dislike
ps5 對話嘅時按正方 xbox應該係x pc唔知
咁火國地圖整得唔好
中間太空洞,怪又多又硬,又冇車
好難探索
應該火之國開始冇錢整吧
diu...又要下週做過d 支線
𠵱條線好易miss 我一周目都miss咗 要順住弓妹線打 但係正常打完腐龍佢應該夠好感會比你
呢用隨從指路唔駛望實mini map,好似對馬戰鬼咁可以focus落場景
隨心玩幾乎係唔駛睇地圖,有窿就入見怪就追,完事叫隨從帶番主人走

同埋隻驚有空氣牆 唔爬得地方唔明顯
所以最好有幻術師技能同二周目開晒圖
一啲唔知爬唔爬得嘅地方,雷達冇響就唔駛嘥心機撞牆
佢好興見到寶箱或屋要兜半個山頭,二周目開晒圖就清晰啲
減少啲冇結果嘅嘗試
但又未到跟住攻略走都唔係自己玩
1周目150個鐘,冇睇攻略做咗99%任(有SL試,威廉明娜就SL咗幾個鐘,未必完美解,大奶獸就有答錯)
除咗火國商人支線,冇同佢買過嘢睇返劇透先知原來可以介紹雨果做生意。另外我冇copy過魔法書都可以學曬大師技,應該有啲書係多過一本收埋喺啲隱蔽山窿。做曬啲支線紅世界超輕鬆,一覺都冇瞓過飛石飛嚟飛去就救曬所有人
其實隻game有認真開圖+同每個npc講下嘢其實都唔會點miss嘢,做任前瞓一覺先就唔怕做錯。有啲人連精靈村任點開都要問,心諗一條白髮佬棟喺度咁明顯係咪真係食飯都要喂埋口。一周目打得太認真,全部內容基本上體驗過曬,反而冇乜動力二周目
隻驚冇快速移動冇fast travel,save得一個喺旅館,要逐個試都好磨耐性
好似幫公子喺舞會送密函,你主線潛咗入王宮兩次,黑鬼叫你再去第三次波場,入之前點會咁神心先搵公子傾計接任我仲諗會唔會舞會撞到佢
仲有舞會插贓嫁禍事件,入完三次王宮仲要主動去第四次點諗到
賊仔嗰個就太多選擇可能性

二周目基本探索技能齊晒,又開晒地圖,做跑狗都舒服啲
同埋二周目大怪跌裝嘅機會好似大咗
買傳送石買到窮
呢隻game有冇咩快速賺錢方法
仆街,之前save緊hang左機,入返game冇左從上次進度開始

試過save完出返一開始個畫面有返上次進度開始,不過就load唔到save,可以點搞
一黎卡關會睇
二黎就真係太心急 睇到人玩就好想快d知哂個內容
就好似人地勁早就解到魔劍
我都有魔劍 不過係得把武冇職
宜家主線岩岩入左火之國 富人區都未入 番左去之前地區解支線 宜家最新既職業仲停左係鬥士同巫師

不過自己行都有驚喜既 關口個光頭魔法師係自己撞番黎

利申 玩左30粒鐘only
紅世界之前啲基石放喺邊度好
有冇人好似我咁成個boss skip撚左

見到有任去月光塔, 一早聽聞做完就end game 諗住周圍探索解吓副任

點知行吓行吓,行到火山島有cutscene,成個巨人死咗,我連個巨人係點樣出現都唔知
起碼係城要化身social撚周圍撩人傾計
建議巴城/溫泉/人礦場放一粒,精靈村會劇情自帶
我3周目時先做呢個交書任
發覺個倉每個魔法成十幾本
有冇得喺psn 拎番save?
其實你唔開門基本上隻嘢唔起動?

開咗門又掉頭?
打boss用升龍 打細怪用360掃個招
淨係呢兩招都夠打(升龍好鬼屈機)

淨低兩招 我自己用退魔劍聖斬+吸引仇恨個招(隊友要帶遠程)
一係轉復甦者 帶法杖用落雷+轉武器技 用黎打鳥身女妖或平時探索用法杖浮遊
講多少少,隻game其實根本係 戀愛冒險(物理上)遊戲,成個劇情其實唔知做乜鳩,淨係知我同條女四圍冒險,睇住佢一日比一日多嘢講,又面紅偷睇我,又成日講埋啲曖昧嘢,咩望住覺者大人就有幸福嘅感覺,瞓醒返嚟就會話其他主人點都比唔上覺者大人最後動畫根本係戀愛告白

同埋我租咗兩隻pawn ,由青銅巨人一路打到尾,我啲全能藥都係俾佢哋食佢哋一齊冒險耐咗會多咗對白,咩好似一家人咁少一個都唔得,個奔放女成日串我條純真女好鍾意執垃圾,好得意
未開門 由巴城行到去火山島營地 本身已經覺得唔對路,去到營地唔可以同NPC又播晒一啲好緊張音樂,冇幾耐唔對路,諗住走就播cutscene,嗰陣時即刻quit game再入發覺已經Save咗

冇幾耐就見到巨人隻手喺條路中間,撳嗰啲殘肢仲有覺醒石碎片,我先留意到巨人應該死咗
多謝實測,原來唔打,啲NPC都𠐔收佢皮
最後火山直頭一條路行到尾算數
Npc 死佐連屍都沒 有沒得復活?
屌我都係咁
原來個巨人要打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞