【颱風追擊】1713號熱帶氣旋 天鴿 HATO(15W)

1001 回覆
61 Like 3 Dislike

天文台係都唔西登住

其實有冇話香港鍾意跟邊個台嘅預測多啲?

跟自己

入左800天文台有自己雷達, 佢真係跟自己架

天文台係都唔西登住

紅海灣大鵬之間嗰幾個半島都係吸風位
都唔止一次全世界估西登
大交合東登一注獨贏

天文台係都唔西登住

跟自己

笑佢幾十年嚟都俾人笑颱風 暴雨 香港人對大交合嘅信任程度極低
見仲有d學術討論氣氛,上面又有巴打討論過TC強度問題,借機會講一講
普遍認為只有海水表面溫度愈高,愈有利熱帶氣旋增強。不過,有研究發現海水表面溫度並唔係預測熱帶氣旋強度既最佳指標 因為颱風中心氣壓低且風力強,容易令海水被吸向上並有較多波動,往往將海底較深處既冷海水吸到表面,繼而影響颱風進一步增強。為左更準確預測颱風強度,現時比較流行既指標係「海洋潛熱」或「熱帶氣旋潛熱」。呢兩樣野考慮埋海底一定高度所儲存既能量,而非只係睇海水既表面溫度黎做颱風強度預測

8月19日海水表面溫度

8月19日熱帶氣旋潛熱

過去經驗,熱帶氣旋潛熱超過60都有利增強,如果超過120更加有急劇增強既可能 最新既熱帶氣旋潛熱資料,可以去 http://www.aoml.noaa.gov/phod/cyclone/data/np.html

另外,見唔少巴打有關於天氣、航班、風球等問題,小弟經營既facebook會盡量答大家問題,亦會提供颱風路徑預測既資訊,詳情 https://www.facebook.com/howshkweather/

好撚正啊

正啊巴打

堅正

天文台係都唔西登住

紅海灣大鵬之間嗰幾個半島都係吸風位
都唔止一次全世界估西登
大交合東登一注獨贏

講起就嬲 次撚次有希望直襲既TC都比呢幾個西位吸左上法變左東登既廢風

天文台係都唔西登住

跟自己

笑佢幾十年嚟都俾人笑颱風 暴雨 香港人對大交合嘅信任程度極低

512先有雷達
又黎得半日
睇住日食先
又黎得半日

點解咁覺得
一點有新track
一點有新track

等到有圖就瞓
一點有新track

等到有圖就瞓

未有?

天文台係都唔西登住

跟自己

512先有雷達

SOR 記錯
一點有新track

未見
一點有新track

未見

原來330先有得睇2點track
一點有新track

唔係3點半先出2點嗰報咩
睇住日食先

https://www.facebook.com/NASA/videos/10155497958441772/

港台32同cctvb都有
一點有新track

未見

更新時間
 00 時 30 分 [23時] 
 03 時 30 分 [02時] 
 06 時 30 分 [05時] 
 09 時 30 分 [08時] 
 12 時 30 分 [11時] 
 15 時 30 分 [14時] 
 18 時 30 分 [17時] 
 21 時 30 分 [20時] 

天文台個網好似冇寫幾點出新預報路線
好似03:30同15:30個報會更新路線

以上全部時間都會更新預測路徑
幾時會有雨
幾時會有雨

預計聽日下晝到黃昏開始有雨
搵唔到日蝕到底幾點先開始
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞