【颱風追擊】1713號熱帶氣旋 天鴿 HATO(15W)

1001 回覆
61 Like 3 Dislike

關唔關風切事?

短期波動

有冇比預期行慢左?

慢左,但唔算好大差距

真心想學嘢 覺得颱風po好撚正 咩叫風切?有冇啲簡單教學 例如增強颱風嘅個樣因素?預測時間環境變化會點樣?

增強颱風因素: 低風切,高海溫
風切等其他人補充

風切係不同高度/位置風速矢量的變化

如果上下層風速/方向不一致 會令能量無咁易整合,系列efficiency 會低左

你諗下運動場嘅track, 有d人快有d人慢d, 跑得慢d果d又成日想去快d果邊條track(高氣壓去低氣壓), 但條track係滿曬人,咁就會拖慢左快track d 人嘅速度

低風切即係大家唔同track但跑得差唔多快

短期波動

有冇比預期行慢左?

慢左,但唔算好大差距

真心想學嘢 覺得颱風po好撚正 咩叫風切?有冇啲簡單教學 例如增強颱風嘅個樣因素?預測時間環境變化會點樣?

增強颱風因素: 低風切,高海溫
風切等其他人補充

風切係不同高度/位置風速矢量的變化

如果上下層風速/方向不一致 會令能量無咁易整合,系列efficiency 會低左

你諗下運動場嘅track, 有d人快有d人慢d, 跑得慢d果d又成日想去快d果邊條track(高氣壓去低氣壓), 但條track係滿曬人,咁就會拖慢左快track d 人嘅速度

低風切即係大家唔同track但跑得差唔多快

運動場個例子好似仲難明左

係有啲 不過唔洗例子都易明
根據已往經驗
天鴿吹完台灣應該所餘無幾
好快會散
熱帶氣旋路徑概率預報 (試驗版)

http://www.weather.gov.hk/probfcst/tc_spm_uc.htm

天文台
我記得以前睇過因為颱風係吸海面蒸發水氣去壯大 所以登陸後乾燥陸地會令颱風減弱 咁即係海面溫度都會影響颱風增強程度?除咗風切仲有冇其他因素未登陸前就已經減弱或者導致增強不足 升級唔到去TY?

又炒粉

MOLA MOLA

關唔關風切事?

短期波動

CMA都係報平西 似乎係追定位 由於中心唔明顯 嚟緊幾個鐘應該都會有啲咁嘅不規則移動路徑

cma一開始定20.4又唔想向南追
咪吳三桂都無咁平西

以為琴晚南面中心贏左應該易定位翻 點知今日又變翻多中心 玩死機構

http://www.weather.gov.hk/probfcst/tc_spm_uc.htm

天文台

佢呢個預報圖係咪跟D副高篇架
係咪要副高西伸先可以減少風切?

天文台

巴打點睇
我記得以前睇過因為颱風係吸海面蒸發水氣去壯大 所以登陸後乾燥陸地會令颱風減弱 咁即係海面溫度都會影響颱風增強程度?除咗風切仲有冇其他因素未登陸前就已經減弱或者導致增強不足 升級唔到去TY?

仲有咩輻散 輻合 呢知要搵巴打答

天文台

佢呢個預報圖係咪跟D副高篇架

「熱帶氣旋路徑概率預報」會在天文台為新出現的熱帶氣旋首次發出位置及路徑資訊後自動製作,網頁顯示的「路徑概率預測圖」由電腦基於模式集合預報系統的資料而自動繪製,不經人手修訂,並於每天中午左右更新一次。

應該係跟GFS/EC電腦預報再自動合成?

海溫比風切更關鍵,直接切死係好難,
最多難增強,海溫低會凍死海上消散
仲有有無西南水汽支援,雲圖睇就係個風有同印支半島果邊d雲之間有斷續既雲連接,仲有有無好既流出,有既話個風會好似颱風icon咁既形狀,不過呢樣無都增強到,但ty應該到頂

深圳有地方見4字頭

減弱或增強不足有好多原因 除左風切同海溫 極向流出 整合+移動速度 能否連接西南水汽 秋天就係會否受乾燥嘅東北季風影響都會影響颱風強度
MOLAMOLA

減弱或增強不足有好多原因 除左風切同海溫 極向流出 整合+移動速度 能否連接西南水汽 秋天就係會否受乾燥嘅東北季風影響都會影響颱風強度

等我google 一輪學啲基本嘢再返嚟食花生
幾時先會有勁少少既風可以中出香港
其實點解次次食親再勁的下沉都係37.X度封頂,印象中從未試過有任何一區上到38.0度以上

又炒粉

MOLA MOLA

關唔關風切事?

現階段 切切切係一件好事黎

今晚試下簡述一下颱風既增強因素
其實點解次次食親再勁的下沉都係37.X度封頂,印象中從未試過有任何一區上到38.0度以上

香港最內陸既地方都好近海,有海風調節另外大面積郊野公園有如自然冷氣機,有助抑制升溫

我成日都有個on9想法:掉個炸彈落去個風到,個風會唔會散?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞