【颱風追擊】1713號熱帶氣旋 天鴿 HATO(15W)

1001 回覆
61 Like 3 Dislike

又炒粉

又炒粉

MOLA MOLA

又炒粉

MOLA MOLA

關唔關風切事?

又炒粉

MOLA MOLA

關唔關風切事?

短期波動
我真係懷疑呢d post係咪天文台開

市長可唔可以出來解答下

櫻花兄唔係天文台職員

又炒粉

MOLA MOLA

關唔關風切事?

走呀 唔好過黎呀
掂到台灣 仲黎唔黎到香港
好想星期三打個風放個假
JTWC BIN C之旅

#1 CPA TO HK:150km
#2 CPA TO HK:309km
#3 CPA TO HK:72km
#4 CPA TO HK:43km
#5 CPA TO HK:100km
#6 CPA TO HK:100km
咁快食下沉?
我隻左手 甩過臼 又斷過骨 好似風濕咁撚痛

我膝頭都係
一邊半月板另一邊側韌帶

條街係滾ga十足十入咗桑拿秀

又炒粉

MOLA MOLA

關唔關風切事?

短期波動

有冇比預期行慢左?

又炒粉

MOLA MOLA

關唔關風切事?

短期波動

有冇比預期行慢左?

慢左,但唔算好大差距
西呀 屌你老味

又炒粉

MOLA MOLA

關唔關風切事?

短期波動

有冇比預期行慢左?

慢左,但唔算好大差距

真心想學嘢 覺得颱風po好撚正 咩叫風切?有冇啲簡單教學 例如增強颱風嘅個樣因素?預測時間環境變化會點樣?

又炒粉

MOLA MOLA

關唔關風切事?

短期波動

有冇比預期行慢左?

慢左,但唔算好大差距

真心想學嘢 覺得颱風po好撚正 咩叫風切?有冇啲簡單教學 例如增強颱風嘅個樣因素?預測時間環境變化會點樣?

增強颱風因素: 低風切,高海溫
風切等其他人補充

又炒粉

MOLA MOLA

關唔關風切事?

短期波動

CMA都係報平西 似乎係追定位 由於中心唔明顯 嚟緊幾個鐘應該都會有啲咁嘅不規則移動路徑
今日又熱又焗

又炒粉

MOLA MOLA

關唔關風切事?

短期波動

有冇比預期行慢左?

慢左,但唔算好大差距

全稱垂直風切變,係指高空同地面風速含風向既差距,颱風係立體既,上下風向唔同風速差距越大,就會令佢風難以整合,上空西風近海平面東風咪好似切開佢咁

簡單黎講風切越強,越不利颱風增強
(但都要睇埋其他因素去判定有無增強空間

又炒粉

MOLA MOLA

關唔關風切事?

短期波動

CMA都係報平西 似乎係追定位 由於中心唔明顯 嚟緊幾個鐘應該都會有啲咁嘅不規則移動路徑

cma一開始定20.4又唔想向南追
咪吳三桂都無咁平西
天鴿已經會增強

又炒粉

MOLA MOLA

關唔關風切事?

短期波動

有冇比預期行慢左?

慢左,但唔算好大差距

風切等其他人補充

風切係不同高度/位置風速矢量的變化

如果上下層風速/方向不一致 會令能量無咁易整合,系列efficiency 會低左

你諗下運動場嘅track, 有d人快有d人慢d, 跑得慢d果d又成日想去快d果邊條track(高氣壓去低氣壓), 但條track係滿曬人,咁就會拖慢左快track d 人嘅速度

低風切即係大家唔同track但跑得差唔多快

又炒粉

MOLA MOLA

關唔關風切事?

又走去高雄 急轉彎

MOLA MOLA

關唔關風切事?

短期波動

有冇比預期行慢左?

慢左,但唔算好大差距

全稱垂直風切變,係指高空同地面風速含風向既差距,颱風係立體既,上下風向唔同風速差距越大,就會令佢風難以整合,上空西風近海平面東風咪好似切開佢咁

簡單黎講風切越強,越不利颱風增強
(但都要睇埋其他因素去判定有無增強空間

完全明白

又炒粉

MOLA MOLA

關唔關風切事?

短期波動

有冇比預期行慢左?

慢左,但唔算好大差距

風切等其他人補充

風切係不同高度/位置風速矢量的變化

如果上下層風速/方向不一致 會令能量無咁易整合,系列efficiency 會低左

你諗下運動場嘅track, 有d人快有d人慢d, 跑得慢d果d又成日想去快d果邊條track(高氣壓去低氣壓), 但條track係滿曬人,咁就會拖慢左快track d 人嘅速度

低風切即係大家唔同track但跑得差唔多快

運動場個例子好似仲難明左

又炒粉

MOLA MOLA

關唔關風切事?

又走去高雄 急轉彎

台灣咁鍾意吸風...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞