【颱風追擊】1713號熱帶氣旋 天鴿 HATO(15W)

1001 回覆
61 Like 3 Dislike
個人覺得今年香港仲係好有機會打10號的一年
個人覺得今屆年係好有機會打10號比去年更大機會
至於香港今年但我寧願開季差D之後慢慢追上來~
無記錯都已打左兩個風今年好明顯天文台比過去更重視颱風~
希望星期三可以打8號一鼓作氣西登
保持氣勢到季尾
各位巴打一條心支持香港今年奪首個10號~~
未睇圖前,出面個環境好有韋爺feel 架
http://www.hko.gov.hk/informtc/roke17/roke_uc.htm

洛克報告

洛克於早上9時40分左右在西貢附近登陸前採取較西北之路徑移動,香港絕大部分地區因而免受其環流右方的烈風吹襲,期間只有塔門和部分高地曾錄得達烈風程度的陣風。

香港真係福地黎
繼續
繼續

睇唔明
即係中定唔中?
http://www.hko.gov.hk/informtc/roke17/roke_uc.htm

洛克報告

洛克於早上9時40分左右在西貢附近登陸前採取較西北之路徑移動,香港絕大部分地區因而免受其環流右方的烈風吹襲,期間只有塔門和部分高地曾錄得達烈風程度的陣風。

香港真係福地黎

fuck地

西調

再西d就好

依家岩架啦 一彈西西下就唔知去左邊度

Da Nang
個人覺得今年香港仲係好有機會打10號的一年
個人覺得今屆年係好有機會打10號比去年更大機會
至於香港今年但我寧願開季差D之後慢慢追上來~
無記錯都已打左兩個風今年好明顯天文台比過去更重視颱風~
希望星期三可以打8號一鼓作氣西登
保持氣勢到季尾
各位巴打一條心支持香港今年奪首個10號~~

1999 智障就咪出黎獻醜啦

西調

再西d就好

依家岩架啦 一彈西西下就唔知去左邊度

Da Nang

峴港 去峴港.jpg
市長今日潛左水
個天好紅聽人講話打強風前 天會好紅
葡萄糖有冇咩指示?
ZCZC
WTPQ20 BABJ 210900
SUBJECTIVE FORECAST
TS HATO 1713 (1713) INITIAL TIME 210900 UTC
00HR 20.4N 123.5E 995HPA 20M/S
30KTS WINDS 180KM NORTHEAST
150KM SOUTHEAST
180KM SOUTHWEST
180KM NORTHWEST
MOVE W 18KM/H
P+12HR 20.7N 121.5E 985HPA 25M/S
P+24HR 21.3N 118.7E 982HPA 28M/S
P+36HR 22.3N 115.8E 975HPA 33M/S
P+48HR 23.3N 112.8E 995HPA 18M/S
P+60HR 24.0N 109.3E 1002HPA 12M/S=
NNNN

大陸預TY login
打定去1823屌天文台先
支那氣象台話可以上到台風級
請在今天過後 妥善處理風切問題
Btw
而家係咪流行乜名都加個伊甸園做開頭
講下目前情況
目前天鴿高低層分離嘅現象正逐步消失 llcc即將被高層對流覆蓋 正常情況下增強速度本應會加快 但由於佢即將進入高風切海域 對佢增強會有影響 所以未來應該只會慢慢增強
而未來一兩日影響天鴿強度嘅關鍵在於南海風切會否減弱 至於路徑方面ec預測明日副高將會連接華南高壓 如果成功或會令天鴿未來路徑更為偏西 呢個可能都係幾間機構將天鴿路徑西調嘅原因之一
講下目前情況
目前天鴿高低層分離嘅現象正逐步消失 llcc即將被高層對流覆蓋 正常情況下增強速度本應會加快 但由於佢即將進入高風切海域 對佢增強會有影響 所以未來應該只會慢慢增強
而未來一兩日影響天鴿強度嘅關鍵在於南海風切會否減弱 至於路徑方面ec預測明日副高將會連接華南高壓 如果成功或會令天鴿未來路徑更為偏西 呢個可能都係幾間機構將天鴿路徑西調嘅原因之一

定位真係有南落 似乎LLCC跟住深層對流移動
高低層分離搞左成日終於有D起色

但天鴿就進入高風切區域 如果夜啲仲未cover到基本上只能維持強度

仲要cover到都要俾時間組織
個天好紅聽人講話打強風前 天會好紅

因為空氣入面嘅水氣上升,藍光比紅光較難穿透,所以望上去個天好似變得橙紅
唔一定喺打風,落大雨前都會(好似喺)
有錯勿屌
仲有40個鐘就到香港
未睇圖前,出面個環境好有韋爺feel 架

我覺得韋爺下沉仲勁啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞