【颱風追擊】1713號熱帶氣旋 天鴿 HATO(15W)

1001 回覆
61 Like 3 Dislike
未睇圖前,出面個環境好有韋爺feel 架

我覺得韋爺下沉仲勁啲

韋帝食下沉果日d雷暴勁到hihi
未睇圖前,出面個環境好有韋爺feel 架

我覺得韋爺下沉仲勁啲

韋帝食下沉果日d雷暴勁到hihi

Agger 所以呢隻鴿係無得比
個天好紅聽人講話打強風前 天會好紅

因為空氣入面嘅水氣上升,藍光比紅光較難穿透,所以望上去個天好似變得橙紅
唔一定喺打風,落大雨前都會(好似喺)
有錯勿屌

打風前颱風外圍嘅高空雲層開始影響 偏紅色嘅光就係由呢啲雲層散射落嚟
見到櫻花台長咁講。 好想兩台既氣象post可以combine

舊登有幾位user好敵視蓮燈
雖然核心成員都係兩邊走

個幾年垃圾就收皮啦
個天好紅聽人講話打強風前 天會好紅

因為空氣入面嘅水氣上升,藍光比紅光較難穿透,所以望上去個天好似變得橙紅
唔一定喺打風,落大雨前都會(好似喺)
有錯勿屌

打風前颱風外圍嘅高空雲層開始影響 偏紅色嘅光就係由呢啲雲層散射落嚟

多年長洲漁民經驗:

呢個風會打得成,而且風力應該唔差

非科學推測,信就信,唔信就勿屌
講下目前情況
目前天鴿高低層分離嘅現象正逐步消失 llcc即將被高層對流覆蓋 正常情況下增強速度本應會加快 但由於佢即將進入高風切海域 對佢增強會有影響 所以未來應該只會慢慢增強
而未來一兩日影響天鴿強度嘅關鍵在於南海風切會否減弱 至於路徑方面ec預測明日副高將會連接華南高壓 如果成功或會令天鴿未來路徑更為偏西 呢個可能都係幾間機構將天鴿路徑西調嘅原因之一

定位真係有南落 似乎LLCC跟住深層對流移動

宜家組織靚翻好多
多年長洲漁民經驗:

跟!
多年長洲漁民經驗:

點睇架? 想學野
多年長洲漁民經驗:

點睇架? 想學野

睇天顏色,同埋海入面D魚會突然小咗
講下目前情況
目前天鴿高低層分離嘅現象正逐步消失 llcc即將被高層對流覆蓋 正常情況下增強速度本應會加快 但由於佢即將進入高風切海域 對佢增強會有影響 所以未來應該只會慢慢增強
而未來一兩日影響天鴿強度嘅關鍵在於南海風切會否減弱 至於路徑方面ec預測明日副高將會連接華南高壓 如果成功或會令天鴿未來路徑更為偏西 呢個可能都係幾間機構將天鴿路徑西調嘅原因之一

定位真係有南落 似乎LLCC跟住深層對流移動

宜家組織靚翻好多

到時要小心CCC
多年長洲漁民經驗:

點睇架? 想學野

漁民經驗其實幾準
睇天睇海流都估到2-3日後

利申: 長輩水上人
仲有個現象
夜晚班小強開始唔怕人有燈都走出黎
仲有幾隻會飛
對上果次就係咁 嚇到我
星期三 朝早飛係咪好大獲

幫朋友子問
我想問下d 風係咪一登陸左就會減弱? 假設個風去左汕頭登陸會唔會黎到香港就冇曬風?

點都會落大雨搞到你狼狽番工

幫朋友子問

同問

睇你飛邊

幫朋友子問

同問

睇你飛邊

幫朋友子問

同問

睇你飛邊

到時咪知

幫朋友子問

同問

時間尚早 變化仍大
多年長洲漁民經驗:

點睇架? 想學野

漁民經驗其實幾準
睇天睇海流都估到2-3日後

利申: 長輩水上人

人地搵食架 梗係準啦
所謂既直覺咪又係長久既經驗值
點同大交合望住d data打飛機然後錯撚到離天八丈遠
有冇人23號要飛... 係咪玩完

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞