Canon 用戶討論區 (32)

400 回覆
3 Like 3 Dislike
Full featured係等於full resolution咩
Nikon同Sony班R&D望住R1預告,笑而不語...
個個牌子都有動靜
部R5ii諗住拖到幾時
好奇想問點解香港冇 RF 24-105mm F4 行貨賣? ps. 好耐冇跟開器材
官方出 PR 話今年內會出R1不過冇提 R5m2
咁估計R1會出得先過 R5m2 分分鐘年尾先有
"We do know that there are training events planned for Canon employees in New York in early July, likely after the July 4 holiday in the United States. Those tend to happen before a major product begins shipping, not ahead of a product announcement. We're jumping to the conclusion that our original reports of the Canon EOS R5 Mark II shipping in July may hold water."

個 training 應該係為 R1 唔係 R5m2
垃撚圾
即係要出年D trip先有得用新機影
支鏡行貨同水貨相差$2000銀
我身邊近年買既朋友,全部都係買水貨
最緊要買鏡時check清楚至好行出門口
基本上鏡頭好少壞,一年內冇病冇痛,已經慳返$2000
就算touchwood要維修,香港Canon都會整,俾錢就得
有冇人試過過大鋪買鏡登記唔到保養?機身編號錯誤
想問新手推薦買咩好 筆直10k-15k左右 夠唔夠
買SONY
a6700
xt50
試過件貨太新,連香港代理職員都未輸入s/n落電腦就落到鋪頭賣出
而登記唔到,要打電話搵職員同佢講
email張單副本同s/n俾佢,到佢入電腦後就可以正常登記到
唔心急嘅話就咁等幾日都得
之前買rf135都試過, 第一下見error嚇到個心離一離
跟住諗返好似幾年前買rf2870都試過
就估應該係Canon HK未搞掂
等咗幾日後再試就ok了
係唔知你影咩為主嘅情況下
我會建議 R8 + RF35mm f1.8
你可以當係性能強勁版嘅富士X100VI 咁用 (對焦+畫質)
當然外型同操控就完全唔一樣

如果偏影風景多, 可配rf24mm f1.8
如果偏影人像多, 可配rf50mm f1.8

上面三枝我都有, 亦有啲貴少少嘅RF鏡, 但平日出街帶得最多都係RF35mm f1.8
想問下R8用家又貪心想打雀嘅話 買100-500好定係200-800好
水貨機鏡遲啲放返出去會唔會個價差行貨好多?
保養期內實有分別既,但過左水/行仲有咩分別
100400平嗰支試下啱唔啱玩先啦
我最近有啲想r8 + 28做隨身機
rf28mmn又唔算貴咪買嚟玩下, 唔使諗咁多
影多幾次都回返本
等埋lumix s9正式先
之前都有留意, 諗住話有枝新餅鏡, 可以配落部SL3
但原來係26mm得f8...
或者你可以參考下Alex Fung嘅評價

1.

2.

3.

睇圖好似幾大 點解要做f8
L mount 好似除咗i series 都冇細鏡
我本身用Z mount 支26餅太貴,28 都會想試下,但未必入到腰包

Canon似係一個唔錯嘅solution
除咗28餅,16,35同支平嘅100400 我都幾欣賞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞