Canon 用戶討論區 (32)

400 回覆
3 Like 3 Dislike

呢條hybrid line幾吸引, 焦距常用, size統一, 價錢亦唔貴
prime除咗新呢枝35mm f1.4, 仲有24mm同50mm
zoom就仲有新70-200mm f2.8 Z
呢個限制確係令人搲頭
都好似無其他廠會係咁
而家用24-105 f2.8我都係長期將個環lock喺A度算
有乜搲頭呀,即係逼人課金換新機,就係咁簡單
https://youtu.be/B9riwK9XNSk
部分RF35mm F1.4 reviews
https://youtu.be/2_GItubht-I
https://youtu.be/ZfNUub0Bh4s
https://youtu.be/6b6_BY3oin0
而家RF35mm F1.4呢個定位 (價錢同埋光圈)
總係覺得之後有機會出枝f1.2, 有BR鏡片
然後仲整埋DS版本

不過而家呢枝點都9衝咗先, pre-ordered!

呢條hybrid line幾吸引, 焦距常用, size統一, 價錢亦唔貴
prime除咗新呢枝35mm f1.4, 仲有24mm同50mm
zoom就仲有新70-200mm f2.8 Z

如果淨係為左內變焦、光圈環同pz照出番2.8太令人失望
一定要好似24105咁一係焦距一係光圈有突破先有吸引力
真心問失望位喺邊度?
之前睇外國網站同youtube留言, 大部分真買家都只係想有返上面嘅嘢同埋support返extender已經夠
(其他廠70-200 F2.8都係差唔多)
當然如果有其他改善/突破係bonus

btw我鐘意枝鏡同24-105mm f2.8一樣樣 (另外兩枝primes都係)
買埋老婆都唔覺
未買rf720梗係無問題
失望在已經手持70200 f4/2.8又偏拍片既人
要為左呢三四個功能加錢出貨去換呢枝鏡
咁梗係想佢升級多啲
直覺話俾我知出完新機俾人屌完之後就用firmware下放落去比R3/5/6/7
個chart 靚到癲,睇得出奸狼今次好用心
畫質靚左,輕左,平左,細左
難啲至信
講開期望
我更期待會唔會出一枝70-135mm f2
或者將200mm f2一係改做zoom (似rf100-300)一係整到好輕 (似Sony 300gm)
已經想訂了.. 不過已經有50.2L 同35GM..
1516緊
無衝突喎, Sony有一套自己機鏡, Canon一套, 富士又一套, 再加部輕便機(Q3)
35同50咁常用/實用更加唔使諗
同埋只係萬二蚊, 心動不如行動
用緊24105L同50 1.2L 日常好少用50 尤其室內
諗緊好冇換支50做35VCM
新手想買R8 去旅行影相
我見水貨平千幾蚊,請問邊度買會好啲🙏🏻
35好用, 尤其室內
其實亦可以買RF35mm F1.8玩下先
13000唔洗的確好吸引
早幾日見到有啲論壇留言提到可能R1塊sensor會pixel binning
即係好似而家啲電話咁e.g. iPhone 15, 48mp > 12mp
話R1有可能96mp > 24mp, 咁就變到可以有高解像(96mp, fps同noise會差啲)同時有高連拍(24mp)
聽落有啲道理, 但係真假到時先知

(如果只得24mp咁我都係傾向買R5 II, 主要係幾常會crop相)
連Z6iii都忍唔住要出lu
Canon高層:
In October 2021, Canon unveiled the RF 5.2mm f/2.8 L Dual Fisheye Lens for virtual reality (VR) productions. The distinct stereoscopic lens now has a wider sibling for APS-C cameras, the RF-S 3.9mm f/3.5 STM Dual Fisheye Lens. It will be available sometime this month for $1,099.
https://petapixel.com/2024/06/10/new-canon-rf-s-3-9mm-f-3-5-dual-fisheye-lens-brings-3d-vr-to-aps-c/
想問下依個moment入手R6M2好唔好

R5M2等咗2年都唔出,手上部1DX 13年命仔37萬快門又出ERR20 準備隨時打柴

自己影開運動又好似無高像素嘅需要,反而高iso表現好似重要啲

1516緊,見R6M2機身街價14k係幾吸引
R7唯一用途
有趣
無高像素
R6ii 極推介
對焦細節易用過R5
本身佢部1dx 都2000萬左右,R6m2都差唔多應該ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞