Canon 用戶討論區 (32)

400 回覆
3 Like 3 Dislike
但係機身冇咩選擇
講起機身配搭
我都用緊R5等緊R1/R5 II
諗住到時一部長插2870 f2或者24105 f2.8
另一部就可以專玩啲primes
而家成日換鏡有啲麻煩...
師兄好大隻
清影相搵食?影咩多?
6月5號c系列同lumix發報新機
而家都要等個半月
咁我嗰時真係算好彩, 基本上淨係等運送時間
計埋運費HK$24K有找
又有
影相算係興趣
本身自己無乜其他興趣, 咁有時想有啲新意就買下鏡頭

平時主要影細路仔, 間唔中都會出街影下貓/狗/雀/花
Canon支支鏡都成kg, 瘦弱啲都駕御唔到
孭起身時其實還好
係有時單手揸機影用L鏡會有啲吃力
所以啲f1.8 primes都好常用
R1好似話仲大部過r3成個碼,應該勁重
https://youtu.be/sD9gLpsWrvk
有用分享, R3用家值得睇下
而家官網買r6 mark II 係咪幾抵屌
20k 有 24-105 + 50mm 1.8
50我會換35或85
50有高階鏡比你升
https://youtu.be/OkZ2k-NWcSQ
Sigma呢枝新鏡都幾吸引
sharp, 唔算重, 唔貴仲要internal zoom
不過焦距就少啲
(希望可以刺激Canon都改善下rf2870
而家都好好但如果二代再做輕啲就perfect)
追星R6 markII 夠唔夠用
62好夠,再上得5揀
鏡先係問題
試咗新出嗰支f2.8 好正
ching想問下如果平啲,會suggest R7定R8
https://www.youtube.com/watch?v=xoGVjPTPDdk
可參考下, 簡單嚟講, 如果比較多喺暗光環境, 用full frame (R8)較有著數
如果多用長焦, 咁就crop sensor (R7)
當然本身R7定位亦較pro, e.g. 機身防震, 連拍數, 雙咭, 電同R5, R6通用...
24-105?
影相 po ig 夠
印應援差咁啲 像素唔夠
我無追星,所以都只係平時經驗之談
你講2.8新我估係24 105果枝
有咁既budget夠就唔好r7r8啦,呂布騎狗

你要諗吓你追星會係咩風格
會係遠距離長焦影定跑住追影
基本上都係前者r5(高像)後者r62(高機動)
同埋遠距離既話105未必夠
主要影大頭同演唱會不妨從70200先開始
心動不如行動
焦距方便, 對焦快, 畫質好, internal zoom, 無得彈
(不過室內得f2.8就爭少少, 都要轉用返rf2870/primes, 或者再降下shutter speed)
Expect more delays from Canon for both cameras and lenses

如果今年秋季個trip影紅葉無得用R5ii我一定轉會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞