Canon 用戶討論區 (32)

991 回覆
4 Like 3 Dislike
明白,多謝大家
其實可兩邊都玩, 各有各好玩
不過Canon對焦好好多
唔該巴打,尋晚係香港奸能英文版面搵到
係中文版頁面無
剛剛去望過,中文網頁連成個R5 Mark II支援都未有..
R8對焦效能係R5、R6以上
R6II同級,如果影動態題材為主就一定唔會失望
係舊細電真係少少趕客
IS方面,冇IBIS
但如果使用4級IS廣角鏡的話
一般1/4s都可以好安全
夠唔夠用,就要睇你了
唔拍片 影相係夠用的
鏡有防震
只係舊電細左啲
由r6跳上r5ii, crop mode開左新世界,個對焦勁過上一代好多,但都仲摸索緊
想問下個ISO 差得遠唔遠? 我都諗緊Up部R6上R5ii
睇你取捨,勸你上網睇下評測或者對比先
Dpreview於ISO 6400同12800測試結果係咁..

講錯,係ISO 12800時,分別JPG同RAW既結果..
just like Z8 vs Z7ii
R8 即係RP mark ii, Canon 機mark ii 先買是常識吧。

同埋R8 對焦好過大部份富士機,分分鐘穩定過佢部xh2s
兩部都有 r8對焦屌打xh2s
不過R8 舊電最大問題係始終係上一代產物,配合唔到R8 個功能咁強,拍片嗰時會去電去得極快同埋會突然無哂電

但如果影相為主就唔驚,係帶多兩舊出去姐,大把副廠好撚平
奸狠有無限一定要原廠電先影到40fps同拍到4k60p
點解咁多人推R8唔見有人推R7?
有朋友間中會用部R8拍片
佢用假電接尿袋
仲有R8可以經USB-C線,直接從PD尿袋供電
其實都好方便,係要吊住條線咁解
印象中冇呢樣限制
R5/6都有
R5ii直頭用唔到副廠
R5/6連用唔同型號鏡頭都會影響連拍,好鬼煩!
咁係因為D大陸廠未拆解到粒lp-e6p姐
不過話時話有班美國攝影youtuber unbox r5ii果時插粒lp-e6入去開唔到機又嬲又話要退貨會唔會clickbait咗D呢
明明上個月launch果時都講到明架啦
連上一代LP-E6NH都唔俾用
我認為出發點唔係要確保用LP-E6P至可以將效能推到最高
而係有心賺到盡
不過都係果句,有副廠只係時間問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞