Canon 用戶討論區 (32)

991 回覆
4 Like 4 Dislike
肥花都賣緊9480 kit set
Canon will finally officially announce both the EOS R1 and EOS R5 Mark II the third week of July.
https://www.canonrumors.com/canons-big-announcements-coming-the-third-week-of-july/
雖然冇用過RP,但用過一排R同R6
早兩日試用過R8,AF效能、PQ完全係R同R6之上
尤其是Eye tracking方面,同R6比已經唔係果回事,新一代即是新一代
係因為少d實體掣,操控方面冇咁方便,尤其是佢粒AF-ON擺位好唔順手
仲有電池用細電,又冇得加垂直手柄電池箱
平均用兩個鐘就冇電,如果果日要影好多相
除非拖住條線,外接PD 45W或以上尿袋
否則真係換電都換到手軟
兩個鐘?
所以好想等佢新一代出先換,我估都2025,到時部R6都用左差唔多5年
我將EVF set做smooth
長開機真係兩個鐘多d就閃冇電
巴打配支咩鏡
其實pro 300定搵lab 印相平啲?但搵lab 印完唔啱又要再印一來一回都幾嘥心機
https://youtu.be/EUdD-RiJYaQ
RF35mm f1.4對焦快同準, 畫質好, 唔算大同重
(片主用開Canon, Fujifilm, Hasselblad, Sony同Nikon)
如果keep到同一個殼
期待枝85mm
暫時已知仲有24mm同50mm f1.4
唔肯定會唔會有85mm
sigma 18-50 usd $599
SP已經有鏡試
卡口位個設計真係難睇

最on9 人地x1.5 佢要x1.6
唔知點解,硬係感覺支鏡成陣柒味
點解硬係要整到低檔鏡頭咁,外型好少少唔得既?
有無諗過係RF個mount太闊
Nikon都剛剛出咗枝Z 35mm f1.4
幾細枝
三枝35mm f1.4 MTF比較 (Nikon vs Canon vs Sony)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞