Canon 用戶討論區 (32)

991 回覆
4 Like 3 Dislike
冇錯
Upscaling 同denoise 喺photo journalism 其實都debate 緊 佢用嚟做賣點落photo journalism 我真係睇唔透
普通玩家拎來自娛就會用姐
記者最多咪crop
其實r5ii 1/160仲快過gfx100個機械快門得1/125
幾年前部Cinematic camcoder已經global shutter啦
造係造到,唔造落相機吹咩
Denoise個爭議性喺邊?
唔知呢度有幾多真R5用家,
我自己就真係間中會貪得意用下pixel shift multi shot影大相, 如果而家R5 II機身有得做埋, 咁絕對係方便好多
(因為pixel shift multi shot係要部機好定先用到, 其實幾唔就手)

另外我都download咗上面啲圖再喺電腦用Topaz (Photo AI 3.1)放大比較下, 感覺效果係不相伯仲

希望快啲到手有得玩
睇咗日經

佳能會為兼顧最強性能和可靠性的産品賦予代表了旗艦款的數字「1」。自2018年涉足全畫幅無反相機領域以來,佳能並未推出「1」型號。而佳能的競爭對手尼康和新力於2021年推出了旗艦款,佳能成為大型相機公司中最晚推出旗艦款的公司。
睇左原圖,係唔差個upscale,但咁樣9000萬像素同其他真係4500萬像素影果啲仲有好大距離,睇得出嘅,尤其是人面嗰張,皮膚質感完全唔得,有咩專業人士要爆大張相即刻send走?專登縮細或影個M-JPEG send 走就有姐。同埋睇咗幾條片啲人試upscale都係24MP咁放,無人用crop到幾MP放大,其實幾MP放大都得先有用,crop少少或者唔Crop,究竟使唔使放大呢?R1 用咁多篇幅嚟講呢個賣點真係令人拗晒頭。
忽發奇想, 如果Canon似富士咁出雙旗艦用家就可以多個選擇, i.e.
• R1 = 高速旗艦 ~X-H2s
• R1s (如果有) = 高解像旗艦 ~X-H2
• R5 II = 高解像中高階機 ~X-T5

假設用R5 II塊sensor配R1機身, 咁高解像旗艦比中高階主要差異就係機身操控, 更好EVF, 更大buffer, 更大電, 然後價錢就係R1($6299)同R5 II($4299)之間~$5299... 如果真係咁出我會買

btw而家R5 II有埋風扇grip同咁多video格式/功能, 似係未必會再出R5C II; 另外我都覺得R3 II未必會再出
有人提到R5ii塊cmos readout time
未達新聞工作者水平
buffer同readout都係普通玩家級數
請問係邊個講?
我自己用R5已經覺得rolling shutter控制得唔錯, 影細路仔跑跳都ok (遊樂場跳彈床或全速追逐就會見到變形)
想佢用stacked sensor主要係人造燈光可以電子快門都用到anti flickering
YouTube亦都見唔少婚禮攝影師係用R5開工

官方話R5 II嘅rolling shutter係R5嘅40%
雖然唔係最top, 但照計影大部分場景應無問題
唔記得邊到睇,不過睇番數據
A9iii係論外,r3係3.3ms,a1/z8/z9係3.7ms,r5ii係6.3(其實已經唔錯)
Thanks

https://horshack-dpreview.github.io/RollingShutter/
啱啱上網搵到呢個表, 如果R5 II係R5嘅40%咁大概係6.6ms
即係同我部X-H2S一樣
咁我已經好滿意
民用級正常夠用啦
r5ii 暗位對焦係幾多ev?
就算for我影風景個心都有d "那住那住"
今代係咪閹左pixel shift?
有無巴打買Sigma枝1850
https://www.youtube.com/watch?v=Wg_yrAqlMYQ

爆炸頭新片勁大膽話R1同R5ii嘅AF仲勁過a9iii
唔怕畀D hater話收咗canon錢
Dpreview: The EOS R1 is built around an all-new 24.2MP Stacked CMOS sensor. It's a faster sensor than we've seen in previous Canon cameras and has a full sensor readout rate of 2.8ms (1/360) when shooting stills. That compares to just under 5ms on the EOS R3, making the R1's full sensor readout nearly twice as fast as the R3's.
唔緊要,爆炸頭有寸R1係R3Mk2
佢用過咁多機,真係佢先知
新買r8 kit set,嫌佢支24-50太廢,嚟緊旅行想入支紅圈24-105,二手市場好有,係咪直入行貨好?水貨平成1000有冇伏
旅行24-105
同24-240 都推
水貨通常都無伏
差一千就買行啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞