Canon 用戶討論區 (32)

991 回覆
4 Like 3 Dislike
補充埋其實我真係好random,snapshot嘅話可能主力用返fuji細機,景同埋夜晚時間就用r6,始終ff機夜晚影相seems better
如果大細機都帶, 鍾意長焦嘅壓縮感, 但嫌f4光圈太細
咁或者可以考慮ff焦距35mm + 70-200mm嘅配搭, 即係X100VI + R6 with 70-200mm f2.8
(35mm必要時可crop做50mm)
咁應該大致滿足到上面嘅要求
Sorry 唔太get

係咪姐係依一刻 final cut pro同埋pr同埋davinci resolve都可以直接import 同edit “canon錄影嘅raw”?

而sraw因為係新嘢 要等依啲software support先得?
有無講話R5 ii係官網幾時有得訂?
好有興趣
應該未公佈
只知道係8月
咁都唔get學咩人剪片
老老實實今次部R1的確係未夠班
但係都唔明R52仲有咩好屌
支牙膏基本上都唧爆咗
Stack Sensor clog2 都比埋你仲想點
唔可以突破吓咩
呢個組合都唔錯不過中焦就會好倚賴部x100, 我可能會另外買多支rf50餅鏡,但另一個問題係你上面講嗰支70 200大三元好似話嚟緊會出內變焦,而家外變焦真係好趕客唔想買住
無需要喎
外國真係上過手果D名家九成九都係小讚R5ii,然後狂抽R1
唯一要picky D就真係出得遲囉
係, rumors話應該今年出
唔急就等下, 我都等緊
仲有100-300 f2.8
rf100-300mm f2.8 當然係好正, 不過之前Nikon都有枝120-300mm f2.8, 另一邊Sony 300GM做到咁輕就真係算別樹一幟
反而上面講漏咗rf16mm f2.8 平價玩到大光圈超廣角仲要餅鏡size
100-300可以駁埋佢自己個支24-105
呢個賣點我幾buy
我覺得canon鏡頭上係幾肯試
Sony鏡頭就比較打務實派,將d熱門焦段做輕量化再推出黎
D創新焦段就留比龍仔出
Nikon唔熟,但好似有需要減下磅?
其實正正係每個廠有自己嘅特色先好, 百花齊放, 多啲競爭多啲進步, 消費者亦有多啲選擇

只有傻/短視/股東先會想其他廠收檔, 到時市場上面越少競爭, monopoly最終受害嘅一定係消費者

RF 14-35 @ 16mm

RF 16mm

你提起呢枝嘢,今次終於有機會兩枝side by side比較一吓
Body: R7
當然唔太科學,始終我控制唔到skytree個走馬燈
不過之後換咗R5ii都會連埋枝28餅試
28 2.8隱藏勁鏡
平心而論 R鏡係真係有心做
35.4 2870 f2 24105 f2.8 1838 f2.8
就咁數都有幾支招牌貨
只係出面有班fan boy點都要搵位入牙膏廠

唔係話奸狼最好最佛心
但係同父子騎驢一樣要屌一定搵到野屌
只係到底奸狼係咪真係咁一文不值呢
只識合有錢唔怕重嘅人
直頭係神鏡添
又薄又平又sharp
各位好
本身用緊90D 19年新出嗰陣買
有支18-135 Kit鏡+ EF 70-200 F4+ 50.8
少拍片,影相多

而家諗住買部FF機
順便買多支鏡去旅行影人用
揀部R8 (貪輕 貪細部)
加支 EF 24-70 F4
咁樣得唔得?定有其他更好建議

舊嗰部90D Kit
係咪應該襯仲有啲殘值賣埋佢

先謝各位ching
利申: Nikon 用家
但我覺得部R6 mark ii同而家呢部R5 mark ii係幾好,
另外佢小三元啲鏡都唔錯,
35 f/1.4算係掌握到市場趨勢,
如果佢出多枝50 f/1.4同 85 f/1.4都係咁上下重量同質素,
可以考慮入手雙修
如果出到枝50/85都係同35差唔多價位就好但未必唔會出紅圈

prime除咗新嘅35mm f1.4, 已知會出嘅仲有24mm同50mm f1.4
zoom就仲有新70-200mm f2.8 Z
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞