Canon 用戶討論區 (32)

94 回覆
2 Like 2 Dislike
11-22mm 壞咗 睇怕要玩R系列了
宜家用緊M50 MARK II 有枝11-22mm + 55-200mm
接近嘅係咪R10 + 10-18mm + 55-210mm?
都係旅行風景 selfie 飛機火車咁
但RFS支55210光圈細過M果支,質素都弱咗
Btw 接你近M50m2的是R50
不過R10價錢都ok 可以接受 可能要枝10-18mm 先
可能keep 住部 M50Mark II 加55-200mm for 打飛機用
用緊R8 有EF嘅 50 1.4 同 70-200 2.8 同埋RF 24-50 4.5
嚟緊去旅行心大心細緊好唔好買 RF 16 2.8或者 28 2.8
兩支都輕同便
有咩好諗
16 2.8垃圾嚟勁差
未用過28 2.8不過仲餅
成像都唔方好
24 1.8或35 1.8啦
Canon有macro果幾支定焦成像都拍得住紅圈變焦
係af差啲
買相機都係為質素好過iphone啫
用埋啲閪鏡變得好似iphone咁
買相機嚟做乜
想入支RF 85.2
買水貨定二手行 好 ,一手行貨太貴
二手行 係咪都入到canon網個list ?
兩樣分別在個維修費有折,2手都唔知點比人玩殘,不如水全新算啦
完全同意師兄咁講,同埋就算係35.8都係瘋狂拉風箱
之後果斷放左
二手行 係咪都可以入落CPS到?
G5X M2係咪唔會買到了
推35mm多啲
屌你度度啲70200 f2.8/f4都起曬價
想問canon r10算唔算係一部比較好嘅入門相機。最近睇緊唔同牌子同類型嘅輕巧相機,發現前幾年嘅隨身機Sony rx100m6/m5a對比手機好似已經冇咩特別大優勢(用嚟影風景同人像多)
買R100水貨算啦
其實而家仲有冇人用單反
我部5D Mark ii 用咗10幾年

想入手35 mm 1.4
sigma 定係原廠好?
想問新手應該揀r10定係r50留啲錢買鏡好
定係我應該sony a6400起手好啲
唔拍片買R50
R5想買支旅行用鏡 應該16 2.8 24 1.8 定35 1.8 好
影開咩?人像/夜景/自拍?
想影下景 我本身都仲有支100-500
加多少少r8啦
唔知你需求第一部機唔好太廢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞