Canon 用戶討論區 (32)

991 回覆
4 Like 3 Dislike
啱啱睇哂petapixel個popcast,知得多D details:
R5ii就算轉咗stacked cmos,個readout都仲係Z8接近一半
電子快門30fps,用jpg+CRAW,個buffer淨係得160張,即係五秒多D...
4k60p竟然係subsample而唔係oversample

同埋佢地對canon usa係鳳凰城個launch event好多微言
啱啱睇哂petapixel個popcast,知得多D details:
R5ii就算轉咗stacked cmos,個readout都仲係Z8接近一半
電子快門30fps,用jpg+CRAW,個buffer淨係得160張,即係五秒多D...
4k60p竟然係subsample而唔係oversample

同埋佢地對canon usa係鳳凰城個launch event好多微言

都估到係有限制,如果R5ii呢塊做到45mp+30fps,咁呢塊底應該要去到R1嗰道而唔係R5ii

仲有C記d fans話Canon俾24mp R1係正確做法因為記者唔需要咁高像素bla bla bla

睇來唔係Canon唔想俾,而係做唔到
佢內置係方便做嘢嘅人嘅

真係唔知佢target audience 係邊個,但phojo 係唔可以ai upscaling
官方說法:
佳能 EOS R 系統相機的旗艦 EOS R1,專為新聞攝影師和運動、活動和野生動物攝影等領域的專業攝影師而設;
以及高速 8K 混合型全片幅 EOS R 無反相機 EOS R5 Mark II,專為專業攝影師、進階攝影愛好者及內容創作者而設。
其實做到8K60就夠
雖然佢個8K60唔係滿血
Canon對焦喺咁多相機品牌中評價係數一數二 (同Sony), 就算係入門機對焦都好好R8, R6 II
呢兩部最新嘅中/高階機應該冇咩好擔心
睇阿lok條片,佢個AI出哂事
熄Q咗個AI佢啦
睇爆炸頭又幾好,真係試過先知
Sony都話佢呢代對焦係AI啦
其實換個角度睇
R5 II vs A1, R1 vs A9 III
可能個觀感就fit曬
R5 II用七成價錢做到A1九成功能 (主要係慢啲sensor readout, 無咁高解像嘅EVF)
而R1 sensor無A9 III global shutter咁高科技(但其實都好快), 就用一體化機身做差異化

唔知第時有冇可能出一部R1高像素版 (R1s)?
R1唔知做唔做到無限shutter buffer
所以我都有諗過,會唔會依個係專業同業餘嘅分別
個部可能就r1 m2
係唔係意思指r5果凍會勁過z8/9?
係,我打漏咗個“慢”字
https://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=37909
睇黎睇去都係r3 mkii
兩部機定位冇明顯分別
會唔會之後抄nikon 將r1去直島出部r3mkii

富士個邊好似都有部2代去左直島。
你見阿kai都無去德國就知佢地兩個都對奸狼咩心態啦
咁多z8 10fps話勝真係可圈可點
對比a1就平好多所以冇需比較。

覺得canon遲左s同n咁多,但出部機好似都係只係追平對手。一陣對家下年又出新機又變番落後
無計啦
global shutter都唔知佢將來造唔造到出來
Canon有塊1900萬像素FF的,不過可能效果未適合民用
可以咁睇
Z9Z8個果凍接近甚至超少少機械快門
R52效果差一半,但超過普通機唔少(當然睇情況,低像素機/裁切/合併像素都可以達到差唔多效果)
笑到仆街 部R1
試用 400% In-Camera Upscaling 同埋 2-stop Noise Reduction
https://www.digitalcameraworld.com/features/oh-my-god-canons-in-camera-ai-is-going-to-change-everything
個作者係覺得revolutionary, 尤其係upscaling個效果非常好, 效果圖 (有興趣自己去返link睇原圖)
R5 II 100% vs upscaled (both cropped)

R1 100% vs upscaled (both cropped)
有部份人覺得咁樣係做假
呢個feature 反彈聲音都好似唔少。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞