Canon 用戶討論區 (32)

400 回覆
3 Like 3 Dislike
好似就出 rf35 1.4
Canon RF 35mm f/1.4L VCM

We're assuming that “VCM” will be some type of new linear focus motor. Some have mentioned “Voice Coil Motor”, but we'll wait to see the actual technical documents to know for sure. No word if either the RF 24mm f/1.4L VCM or RF 50mm f/1.4L VCM will be mentioned tomorrow.

Just so everyone knows, You can save your kidney for the cameras.. this L is going to (nice) surprise price wise.

我估重量 >700g
35.4 真係好好用,期待左好多
不過佢要出新機身先 我R6都賣埋等佢R5II
剛剛睇上面段片,只係555g
唔知14k得唔得呢
usd 1499
簡直係良心價
而家RF35mm F1.4呢個定位 (價錢同埋光圈)
總係覺得之後有機會出枝f1.2, 有BR鏡片
然後仲整埋DS版本

不過而家呢枝點都9衝咗先, pre-ordered!
r7 18-150入唔入得過?
冇 is 影響大唔大?
拍片大 影相唔大
前玉咁細,唔收得貴
以RF鏡嚟講真心輕
canon:新既機身就可以影相都用到光圈環啦

屌你老母啦咁都要撚一撚啲消費者
除左佢新機身加埋內電焦支援Z鏡
唔係真係食屎揾鬼買
支新RF35L係平嘅,以Canon平均L鏡頭計算,不過就咁睇Spec我就知Canon冇咁好死,應該係因為成本平左,無BR鏡片色散靠機身修正,跟住又要強制機身變形校正,即係鏡頭光學設計同埋非球面鏡片都唔係用到最好,即是做返七八成水準左右,其他就靠數碼修正,鏡片設計成本少咗,咁咪平囉,最佳例子咪RF14-35,點解而家個價平到咁,就係因為出貨價都平,出貨價平咪因為成本平囉。但講返,我就覺得呢個唔係壞事,支鏡可以設計輕啲,收平啲,靠數碼舊正都係好事,SONY都做左好耐,以前Canon就不肖做嘅,而家都向現實低頭。
咁都要出新body先得架
部R5ii又推遲
人地nikon就話上有Z8下有Zf打天下先可以遲遲唔出Z6/7iii姐
canon憑咩拖咁耐先
支支都係依種size 同重量就好了
憑總有人死死地氣咁用佢啲機
佢張mtf 圖都幾誇張下
對比EF35mm F1.4

對比RF35mm F1.8
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞