最有價值收息股研究所 @ 13

998 回覆
7 Like 2 Dislike
有無人5仔有貨
你會點操作?
5仔,正
非常清楚,唔該🙏
由331對比1883又有乜優勢
純粹行業唔同?
其實我都係入d好大眾化既野..
例如內銀同一般公用股,不過我會揀幾隻輪住出入
例如2638今日除淨,我上個月就沽左,等佢回返再入過..
(如果佢唔會跌返出貨價果個位咪入第二隻)
而家呢段時間就吼定內銀,因為好多7月左右除淨..呢段時間有平野就執..
如果太早入既話..好多時都會坐到天昏地暗..寧願執少d都費事責得太多本金係度...而家一街都係平野...
同埋而家揀呢d所謂既收息老人股..好少研究年報,基本面呢d野..好似1113呢d做幾多研究都冇用..一句減派就乜都輸晒俾佢...
最緊要係隻股票有成交量同埋夠活潑...識郁..有d收息股..佢係高息..但真係唔撚郁...年年除淨年年輸本...得個坐字..

以上只係個人玩法...唔代表做分析冇用..只係各行各路..
唔該曬2位爸打 聽日叫屋企人打去問下
利希慎,你賣完米粉,肯捨得整返禮頓fusion條電梯未?
https://lih.kg/3667350

14收番prep?
呢張唔係2025年9月第一個call date咩
唔知佢點refinance 呢
大家供股吧
唔覺得有咁嘅需要 佢應該係同市場買1億usd 如果我冇理解錯
減下債都係好事黎
都證明左佢手頭上有錢
下年九月呢張嘢reset 到時候就唔止4.1了
完全唔覺得佢無錢

地底兩層又開返,利園一五期又準備開返(今年之內,可能有一間下年頭)
唔知有無睇錯
佢張4.85 prep都係70蚊左近
yield都有成7%,不過hkex
信心問題囉
問題係佢有幾多錢派比股東
而家呢個數維持到嘅 應該
期望係收入上升番/支出下降番
可以加派啦
好方面睇:

裝修完,開始收返租
上海利園出租率升緊,商場部份今年裝修完
林海山城都賣緊出去
新手想問下大家點睇8號仔
見股價keep住4蚊左右又差唔多10厘
寫字樓大大鑊
今年都係頂住個出租率
路勁上年年尾竟然係還offshore bank估錯左
52onshore bank loan 估計可以借半還半 好似2023咁

剩低既offshore bank loan應該全數歸落凱和山 大約19億 = 深勁條數
點解佢渣債愈黎愈弱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞