最有價值收息股研究所 @ 13

998 回覆
7 Like 2 Dislike
我加左 不過加早左 應該大約35蚊左右
巴打幾錢
我由70蚊左右, 每跌一蚊加一至三手咁
不過我係做short put加 唔敢直接加 本少
之前大家係到鬥估佢交稅粒數係幾多
跟住有位巴打以佢既經驗估1883比2022年交多4億
跟住我忍唔住計條實數3.2億出黎只係比上年多1億
撳少咗佢一字變883
成個行業都差唔駛針對823 去睇
883我都有, 考慮緊好唔好趁高賣啲加823
點睇得出會咁跌
我好奇你點解會咁講 有冇啲咩例子?
師兄點睇續牌問題
交少d=收入少左?
講得無錯,完全係垃圾來
首先講下 823,多謝王國蟲,股價日日創新低
多謝佢搞到要供股,比小股民低價上車
條友仲日日大大聲講咩 3.0
搞到係咁賣商場,停車場,寫字樓
賣左仲話幫手做 Asset Manager 繼續打理果 d 商場,寫字樓
仲話由 heavy asset 轉做 light asset
香港人最重要係磚頭嘛,依家咩都無,真係唔好買

其次講下 1883,呢間垃圾就梗架啦
睇下 2023 年報,呢間公司都未續約,就繼續加派股息
明明 2022 年 FCF 係 2723-323-175 = 2225
Payout ratio 857/2225 = 39%
2023 年叫做好少少,FCF 係 1881-311-163 = 1407
Payout ratio 915/1407 = 65%
搞咗咁耐,原來依家仲係 39-65% 徘徊,連 100% 都無
成績得個合格多少少,你話丑唔丑啊
唔係討論個股票價值
只係純粹想講數簿唔係下下靠估
所以都想聽吓你見解
Ching 你睇清楚 d,我係話唔好買
有討論真係一件好事黎
我好奇,佢話14號capital structure唔得,我好奇呢一點姐
似層相識
講起呢隻 14 就更加火滾
上面個位 Ching 真係講得好,capital structure 真係唔得
望下年報,佢用係加路連山道條數係 2022 年用左 220 億一次過找哂
搞到投資物業由 700 億變成 960 億,成條數假到呢,有咩理由找哂
神奇係 big 4 竟然批比佢過

明明加路連山道連接銅鑼灣地鐡站,同埋利園,來緊仲要用 20 億起條天橋
佢話 2026 年落成咗之後,比起依家會多 3 倍收入
咁大個大話都講得出,依家仲邊有人行香港商場,返大陸好過啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞