最有價值收息股研究所 @ 13

998 回覆
7 Like 2 Dislike
目前為止橫睇掂睇都好過823 lo
Why not ? 匯豐都可以話派,之後唔派啦
咁都係無 15萬左右
reits 香港規定一定要派盈餘最少9成
反而想知你哋買823 嘅理據係咩嘢?

連大昌都做唔住,d商場真係咁好生意咩?

周街都有吉舖,成個經濟環境都係差,你睇到823股價完全反映咗出嚟,而家走去入823只係死路一條
咩料呀 一定要派架喎
On9 咁股價跌到仆晒街你哋冇所謂?

佢大可以玩供股wo

成個香港大環境已經話俾你知,香港中小企好多都做唔住,你仲走去買823?
5號仔跌到2字頭啲人都係咁講
中電之前又落過4字頭
英鎊跌到8算果陣香港人又話英國將會收皮
fb跌到80蚊啲人,由其連登,一樣講佢遲做比人取代,fb冇人用咩咩77
Netflix 又係,7字頭跌到1字頭
其實有危就有機
睇數823係差,香港更差,但問心香港點差都係北上廣深呢啲level,一樣會有外資過黎投資,商場點都有人行,食肆點都有得做,爭在唔個要等幾耐
但reits規定要派息,只會減派,呢啲師兄個個都後生,大把時間
如果你入823 only for息,你大可以入內銀

依家823同香港大環境背道而馳,賺息蝕價絕對唔係退休收息保障
呀哥,就算你係入823 , 你都等有起息先啦,依家d結業潮岩岩先開始,你要d投資者生意佬重新入市唔係話即時發生嘅事,起碼都要年計,仲有美國佬仲搞緊中國,你香港點吸引外資入黎,今年仲有美國大選,侵侵上任仲會搞中國多兩錢重

所以我先話成個中國市場現階段冇野值得投資,同樣既野,你去其他市場仲低搏la.
咁呢到大部分人都係美金大倉,港銀細倉
美金買正常野大部分都賺既
港銀倉有賺有輸先有野講GA嘛
kaon 第一個post有講
總有人鳩up唔洗成本reits係咩都唔搵下,淨係得股價升果陣一齊叫gogogo,跌既時候就減派/唔派息而擁有既資產無任何價值,咁諗既點解唔試下long put hsi 1000,到時好過收息呀
係唔係除凈完就擺返入銀行咁解?
又夠鐘報數, 2024 Q1 回報
Year to date : +15.26%
Since inception 1/3/2018 Annualise return : 20.56%

大飛字

PS 唔洗問大飛 823 / 1883 點睇,佢話鳩到唔想覆
PS2 點解大飛 咁多港股係手 都用100% 美股 /BRKB 做benchmark , 係因為 係香港你係可以無條件咁all in晒落美股, 所以唔洗用啲 咩50% HSI benchmark係掩飾自己既廢同無能

(呢段我講既
指呢2間公司太9?
上面d人太鳩
可惜...
大飛可唔可以講下最近有乜有趣既股睇緊
關你之前講話唔派都得咩事
條友真係柒咗唔認係度鳩up
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞