最有價值收息股研究所 @ 13

998 回覆
7 Like 2 Dislike
如果你咁驚跌,睇股票要咁快回本,點解當初唔買英股?香港個市(現實街邊同港股股市)咁死氣沈沈,神早會估到短就坐一年,長就坐兩三年喇。咁既時世重買港股,心態一定係襯低吸納。我上年跟左大飛,數薄買LGEN,PHNX,個陣都係跌緊,不過一年後依加,就已經10%回報率。我雖然依加重未識計,不過日日都睇緊Aswath Damodaran D片,你又有無開始睇佢D片學 valuation呢?
坐緊呻幾句姐 每個人既情況都唔同
0823樓上最高講緊80蚊已經有人開始儲貨
我記得你屌緊既呢位師兄好似40蚊買左4-50萬0017 坐底輸緊3-40萬 間唔中跌佢都會問大家點算跟住就有人好似你咁覆短期跌驚閪結果一直都揸住到而加
新世界係呢到比人圍屌左好耐
如果有錢買佢D BOND好過買股
股必死
點敢all in
20蚊落到16蚊都輸20%
佢成100蚊跌落黎,點知個底係幾時
宜家個價823同lgen差唔多?舊年就唔同啦
唔驚佢無錢還債
但佢肯定無錢賺
星期一
見到投佢撚左機場k11已經覺得新世界老細=on9
永遠不買
賣得出就算撚數啦
好事黎
理論上呢啲計數睇底線死唔去嘅一定係玩bond
睇大陸雪球都幾多人中意計呢堆香港地產股
都好多人屌王國龍
PREP YIELD 好似成11/12
如果做到PI 我ALL IN 一半身家落去
房地產係要慢慢build local network同knowhow
佢哋一次過開幾個外國市場
規矩唔識、同local agents又未熟
十足啲中國房地產早十年喺美國亂買嘢咁
唔知佢想點
佢係有啲趕住diversify 而買咁樣嘅感覺
都唔緊要,但唔好自欺欺人
說服自己出去幫人哋管錢
你20年嘅knowhow都喺香港
人哋endowment/penson點信你去英美澳新都掂

各處鄉村各處例
最簡單例子,香港發展商會諗方法起盡plot ratio
相反喺日本,當地會考慮埋嗰區嘅人鍾意咩products
起唔盡嘅例子唔罕見
點解要買823?。周圍都執苙,個個返大陸消費wo
823 d 小店好多都執左。why仲買823?
千萬唔好以為見平就買wo , 823 好大獲,要收息有其他選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞