最有價值收息股研究所 @ 13

998 回覆
7 Like 2 Dislike
港股國際性投資既股票
除左1,5,1038,1113,3668
仲有無其他?
而家人口清洗 大換血
新移民應該消費慣性用中移動!?

見同行的315武肺跌左4年都未跌完
流動通訊業務價錢低左
太單一地區市場

雖然產品/服務比315多
2,45
外國企業香港上市單一巿場算唔算
國際性投資應該係跨國市場
咁應該要數嘉道理家族
一直想知楷哥張音樂椅幾時會停
6823借到爆廠,年年加派供養老母,6823,8啲派息比率一早過100%,出面息口咁高,6823股價頂到幾耐
係啊,仲要年年加派,佢既區域性收入好平均

17號仔
就係要頂到減息 6823負債已經比8健康 仲要有純利
66 港鐵
293 國泰
316 東方海外
636 嘉里物流
2130 嘉泓物流
66 嘅”海外”應該唔係大家想要嘅嘢
計恆指 百威 創科 萬州
其實海爾都算有一半以上收入唔係greater china
你講緊咩呀?
上面人地條formula只係將 HKFRS OCF 變成 US Gaap ocf 炸喎
不嬲做DCF都係要將hkfrs OCF 加番收股息 & 利息,減利息,再減租賃變成US gaap standard 架啦
你係香港HKFRS standard 報表上面用us gaap standard 梗係寫non gaap disclosure 啦
但唔代表呢粒數無意義,相反全世界最大既企業係用 US GAAP,而唔係 HKFRS粒數囉

附番個 Ref

https://kpmg.com/us/en/articles/2022/ifrs-accounting-standards-us-gaap.html

再者,Free cash flow,EBITDA,NOPAT,AFFO夠係 Non Gaap disclosure
咁即係呢幾粒數無代表性?咁咪全球既 Analysts 都錯?
一粒數有無代表性係睇佢 component 同埋working steps
而唔係依書直說既

即使用樣地 Distributable earnings 係國際上都有唔同巨企係用呢個 terms 呢個 “不巨代表性既 Non gaap disclosure" 去表達其營運能力
但每間其中既計算 component 都唔一樣
你要判斷佢有無 “代表性“ / 有無用,係要睇佢 component 唔係單睇個標題同 “non gaap disclosure" 咁膚淺

附上 Blackstone 全球最大私募基金管理人季報一張,Ticket : BX

大飛字

ps 要講既我講完,無任何補充
只係想表達粒數叫咩名係完全唔重要
亦唔會反映佢有無代表性
真正影響粒數有無代表性既,係佢入面既 component 能唔能夠真實反映企業營運能力

下???
659今次收咗8萬息
你要佢既息 佢要你既本
佢又無raise你嘅錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞