最有價值收息股研究所 @ 13

998 回覆
7 Like 2 Dislike
特此記念 名譽會員-加洲大飛

開定 繼續討論
5, 883, 941, 3988

提提持有941嘅長線投資者,想慳返10%股息稅,記住喺限期之前轉返自己名啊 佢兩期嘅派息日子非常相近,攞出嚟keep住三個月,股息回報多10%
唔係有一隻已經無得咁玩咩?
可唔可以井多少少點做
屋企有人重倉左941同3988
941 中移動, 如果持有實股 「紙本股票」, 派息時可以不用扣10% 股息稅, 要係 「除淨日」 前辦好 「實股手續」

3988 中國銀行, 持有實股同非實股, 都要付10% 股息稅
941 有,3988 無

https://www1.hkexnews.hk/listedco/listconews/sehk/2024/0321/2024032100272.pdf

Page 2 - last sentence

//The Company will not withhold and pay the individual income tax in respect of the 2023 Final Dividend payable to any natural person holders of Hong Kong Shares whose names appear on the Company’s register of members as at the Record Date.//

Record Date = 13 June 2024

883 都應該有嘅,不過我自己就冇咁樣玩,因為油價經常大幅波動 (或被操控) …. 隨時閃人

941 重倉長線持有嘅話,咁樣好抵玩,慳到嘅錢隨時夠你去多次歐洲旅行

打俾銀行問一問啦,好簡單,同埋超平
lm
有位師兄講中咗
有冇巴打一齊執錢
又係師兄你
883 實體股票可以免10%股息稅
我就是成功例子
一陣出個0.9 就好笑
仲低過供股價
呢啲難講了
係唔係又取消左
唔知基巴定數薄
Should be 基巴
上兩年唔敢玩,真係諗住隨時沽,點知佢股價越嚟越硬淨

我一路都想走,跟住無啦啦又調高乜鬼成品油價格,呢兩晚油價又飆升, 15/16

都有諗過就算自己持有,最多搵啲細嘅證券銀行沽貨,第二日俾返張紙本股票佢都得
LM
計返通帳 油價一D都唔貴
係近2次頁岩氣 同COVID 暴跌過姐
不過不確性係高既
其實都幾撚仆街
特登唔派息屈低個股價私有化
最有價值收息股研究所 @ 11
https://lih.kg/BpGjPuX
呢啲嘢冇話仆唔仆街嘅,人哋又唔係同你講心

唔係個個做deal都肯分錢出去
佢個股權架構就係咁,great eagle holds 100% hotel manager
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞