最有價值收息股研究所 @ 13

998 回覆
7 Like 2 Dislike
其實823係廢但個價仲未反映到咩
O由疫情前7字頭跌到差唔多4字頭
中間一路加派,睇怕要捱到減息先有運行
所謂小店執對收租佬黎講,未必係壞事黎
派息冇三成wo
佢肯定望住供股後每股個息面唔係可分派總額
Comment 823但可能連前排供過股都唔知
如果供完股又派返同樣金額股息,即係大大力加派,哩個時勢有錢都唔會咁使啦,唔通供股之後派返出嚟咁搞笑?
唔知你曲定直,亦唔肯定「唔掂」係咩意思
不過建議想了解823,除咗年報仲可以望吓REIT 係乜嘢
我只可以講,投資者決定唔到市場幾時發現一件資產太平/太貴。可以做嘅只係揀自己理解到嘅標的,計到數就take action
討論區唔討論就冇意思啦
計數又好 睇前景又好 陰謀論都好 都係one of the investment philosophy
但如果放低句 on9先買XXXX XXX隨時唔派息就end topic 就不如唔好出黎柒
傾幾句分享下
唔駛下下都世界大戰要隊爆人好似你咁既
大新,恒生跌到核爆wo
供完股派返一樣有咩問題?我持有幾隻澳洲reit都係咁,RFF,CIP,CNI,HMC. 供股既錢係攞黎買DPU accretive既野,或者減債慳到利息派返俾unit holder
供完再派黎增加 taxable income
乜師兄咁識玩
r水吹係咁:
823可以唔派足100% 可分配收入
823都可以只派90% 可分配收入 , 吹?

根據現時香港證監會的規定,房地產投資信託基金的股息分派比率最少須為90%。 另外,投資者須留意,房地產投資信託基金可供派發的數額將根據基金所持有的房地產項目,因重新估值或轉手而帶來的盈虧作出調整。 香港證監會是房地產投資信託基金的主要監管機構,所有房地產投資信託基金必須先得到證監會認可始能於證券市場上市。
咁你係咪唔應該返工?你公司加你人工係咪話唔使
佢raise你cap然後當div派返俾你
中間一來一回要交低tax
相反,加你人工多出嚟嘅部分本身唔屬於你
同你討論真係無咩益
1) 我想收多啲息唔需要供股 我識自己買多啲 unit
2)
>減債慳到利息派返俾unit holder
利息細過物業回報減債黎做乜? 如果利息大過物業回報即係管理層做錯野 而呢樣唔係一件值得吹奏既事

管理層好多時同股東利益都係相反. 唔做 risk man 加大 leverage / portfolio 順風順水就穩袋 bonus 出咩事就事前拋貨再供股 無眼睇
姓王的確抵屌 食相難睇
覆咁多個post
最後原來係水人買內銀
唔計收左啲息,平均價$38@25000unit

其實無蝕幾多嘅,不過心唔舒服姐

上邊有個叫人買內銀話823可以唔派息,真係好正
所以823真係做得好,供股減派息,然後仲有一班人幫佢護航
睇股價圖就知咩料啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞