最有價值收息股研究所 @ 13

998 回覆
7 Like 2 Dislike
投資物業係asset 你淨睇asset 唔會知佢找左數未
完全無提過project IRR, 市場風險同埋反映市場對佢要求既risk compensated return

就算你上面講到識飛其實郁可以係loss making project
我諗823最大問題係轉light asset做AM仲有好多隱憂?始終好似未有更多消息
佢light 但租客heavy (租金佔收入比例)
內銀7/8月除息/派息之後會有一段時間一直跌, 固定玩法黎,
呢度情況變得好複雜,勸你唔好問啦
有啲撐823既,就叫人沽
有啲覺得823唔掂,反而叫人買
見幾位大佬都玩緊反話
又有可能係扮到好似反話咁,實質其實係講緊真
其實得我一個唔睇好
我估有但未必多
你試下823 拍落去17到睇就會感覺到
Lm
佢有名你叫
Ching 有冇睇過823個 rent to sales ratio?
我講緊佢既租客
Yes 就係租客,你有冇睇過?
請問邊到有得睇? 有野學我又唔怕認衰仔
無勞氣,只不過討論fact會勝過9up當秘笈
23/24 interim report P.14
22/23 strategic ppt P.9

你會唔會太睇得起自己既說話?從來只睇股價既都係傻仔,而且個股價跌我重開心
多謝你指出個租只係佔1x% 原來後面仲可以睇埋第15頁睇埋行業分類 某D 行業既百份比咁可以低到0.7%就租到間鋪

實情其實係因為佢類低rent to sale % 既租客係比較特別既行業 講緊可能70萬既租已經做到 70萬/0.7% =1000萬既生意額 e.g. 珠寶類

如果你睇番飲食原來都要29.9% 唔怪之得咁多間都頂唔住退場 或者823 可以考慮將更多既鋪頭租俾珠寶公司咁就可以確保佢既租客唔會有租金壓力可以瘋狂加租

我個50% 既精神仲可以演繹係個fixed cost 到
除左租金仲有其他固定支出 人工水電煤支出樣樣都係錢 如果可以拎埋其他固定支出俾大家睇下而加香港開鋪做生意有幾好搵就更全面
如果要睇租戶有無租金壓力睇黎 "profit before rent and tax" to "rent" ratio 會比較更可取
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞