最有價值收息股研究所 @ 13

998 回覆
7 Like 2 Dislike
最近買返1億美金 4.1% perp,呢張嘢下年九月第一個call date。

“from year 5.5, the interest rate is reset every five years, which is equal to Prevailing 5 year US Treasury + Initial Spread + the Applicable Step-Up Margin; where APPLICABLE STEP-UP MARGIN: 25bps from year 10.5 and additional 75bps from year 25.5”

要睇佢搵咩方法refinance了,如果咩都唔做,呢張perp應該應該會大過4.1%。

2024睇,就咁簡單計條數,慳咗八個月債息,全年32M HKD左右,八個月咪20M
唔止呢度啦,隔離討論區有師兄話去到一蚊添

有咩唔得姐?
前日先加咗6000股
上次師兄,你講到有55.27億 Commitments,呢度係咪同華懋夾錢俾建築成本
我想法係租金可以參考,但到最後都係cash flow最重要。香港地產商為咗保住valuation好多花招keep面租
因為上年個OCF係有部份商舖面積無計,希慎廣場地庫兩層都係上年12月先開幕,都係俾佢就得一個月租多啲。

但係2024係全年去計,仲有利園一期 / 五期、上海利園呢 所以點解我話要考慮埋呢啲因素

聯營公司股息,咪當佢收2億多啲一年。

… 上邊講咗唔重複了
月月加
所以之前就係討論緊一個問題,14 cash on hand 係咪idle cash on hand 應該擺喺度用嚟準備加路連山道(60 - 80億)+ 利園翻新成本(20億)

前者仲有Project loan,H + 0.75%,可以draw 咁當然如果draw,就會好似你口中咁講,gearing會升。我自己個睇法係會借少少,唔會借盡
派息方面,都係睇返個「可分派收入」

OCF + 聯營公司股息 + 已收利息 - 已付利息 - 永續債息
你咁計完下年唔駛派息 佢又未必全部錢係哂香港 又要出糧找數平時洗費 香港做生意有得借緊係盡借捱左呢幾年先 仲要諗埋對家華懋點諗你唔借佢想借咁點
我知你地俾人洗左腦
呢個計法近幾年hkex 都睇到多公司用 你可以對比下最新同幾年前既annual report 而加有註明係non gaap disclosure 講明唔係會計準則認頭既一個數字 佢地唔認有代表性
呢個可以研究吓
我無其他諗法嫁
只係想講佢係non gaap 未必有代表性 唔好諗住粒數好洗好用國際通行
師兄點睇12號,上年年尾唔小心買咗少許
17笑死
14減三次都減5~6 %而家最多減一次
1,1113,1038呢到都好少師兄討論
其實1038唔錯,港股好難買到1038呢類咁國際性投資既股票
6823算唔算優質
太單一市場
記得睇過恆指入面得1038係無乜中國exposure
港股入面得返佢係股息貴族
以收息角度呢?做香港電訊龍頭應該好穩陣?
公司賺到錢派息穩定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞